Osmi kongres dijaspore BiH od 3. do 5. juna u Sarajevu

01.06.2016. 11:26 / Izvor: Akta.ba
Osmi kongres dijaspore BiH od 3. do 5. juna u Sarajevu

Tema kongresa je "Država Bosna i Hercegovina i njena dijaspora: Zajednička budućnost".

U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, u Sarajevu će od 3. do 5. juna ove godine biti održan 8. Kongres dijaspore Bosne i Hercegovine čiji su pokrovitelji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Inače, poziv za pokroviteljstvo upućen je i članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću. Ovaj, najveći skup bh. državljana koji žive izvan granica svoje domovine bit će održan u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine –velika sala, a zvanično otvaranje Kongresa predviđeno je za subotu 4. juna 2016. godine u 10 sati.

Tema kongresa je "Država Bosna i Hercegovina i njena dijaspora: Zajednička budućnost". Podteme kongresa su "Uticaj dijaspore na ekonomski razvoj BiH " i "Očuvanje maternjeg jezika i identiteta gradjana bosne i hercegovine u dijaspori kroz dopunske škole i kulturne aktivnosti".

U radu Kongresa učestvovat će predstavnici svih članica SSDBiH, kao i ugledna imena iz javnog života bh. dijaspore. Kongresu će također prisustvovati brojni zvaničnici, predstavnici državnih organa BiH, dužnosnici OHR-a, akreditirani ambasadori u Bosni i Hercegovini i članovi nevladinih organizacija, navode iz Udrženja. 

PREUZMI DOKUMENT:
Program_Kongres_dijaspore.docx

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave