Počinje izgradnja stambenih jedinica i buduće zgrade univerziteta u Goraždu

21.06.2017. 09:15 / Izvor: Akta.ba
Počinje izgradnja stambenih jedinica i buduće zgrade univerziteta u Goraždu

Ukupan broj stambenog fonda zajedno sa poslovnim prostorima je preko tri hiljade kvadratnih metara.

U zgradi Vlade BPK Goražde upriličena je svečana primopredaja rješenja o građenju dvije stambeno-poslovne jedinice i zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu.

Rješenje o izgradnji stambenih jedinica Lamela-H3 i Lamela-H4 premijeru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emiru Okoviću uručio je gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović, dok je rješenje o građenju koordinatoru Internacionalnog univerziteta u Goraždu Fadilu Tanju uručio ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodan Janković.

Vlada BPK Goražde i Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline pripremili  su projektnu dokumentaciju koja ujedno podrazumijeva i dinamiku izgradnje ovih objekata. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti upućen je u skupštinsku proceduru, a nakon dobijanja saglasnosti krenuće se u proceduru izbora investitora, budućih kupaca i banke koja će pratiti ovu investiciju. Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, vrijednost projekta izgradnje stambeno-poslovnih jedinica Lamela H3 i H 4  je oko 4.500.000 KM a dinamika izgradnje je razdvojena. Sa izgradnjom stambeno-poslovne jedinice Lamela-H3,  trebalo  bi  se početi početkom jeseni 2017.godine.

U prethodne dvije godine su uradili pripremne radnje. Kupili zemljište, uradili glavni projekat, proveli studije geološkog istraživanja i svega ostalog, tako da je projekat spreman za početak gradnje. U skupštinsku proceduru uputili su model izgradnje, a nakon dobijanja saglasnosti će krenuti u dalju proceduru. Očekuju da će početkom jeseni imati prve građevinske radove na objektu Lamela-H3, a nešto kasnije, zavisno od sredstava u budžetu 2018.godinu, krenuti sa izgradnjom zgrade Lamela-H4.

Ukupan broj stambenog fonda zajedno sa poslovnim prostorima je preko tri hiljade kvadratnih metara, a ako se govori samo o stambenim jedinicama, radi se o 52 stambene jedinice. Model prodaje je da krajnji korisnici plaćaju cijenu stambene jedinice pod povoljnijim uslovima, a razliku od tržišne snosi Kanton.

"U pripremi realizacije ovog projekta putem resornog ministarstva provedena je anketa koja je pokazala da je preko sto lica zainteresovano za kupovinu. Kada govorimo povoljniji uslovi, to će podrazumijevati određene kategorije a ono što je najbitnije da se sve uklopi u javni interes koji kanton ima a to je povećanje stambenog fonda i pružanje mogućnosti stanovnicima BPK da steknu vlasništvo, pri čemu ćemo morati cijeniti određene kategorije kao što su mladi, kadrovi, te lica koja do sada nisu riješila stambeno pitanje", istaknuo je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Regulacionim planom na ovom lokalitetu Općina Goražde predvidjela je izgradnju ova tri objekta, a u neposrednoj blizini i zgradu Hitne službe i Dijaliznog centra, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Uzimajući u obzir gabarite zgrade Internacionalnog univerziteta u Goraždu, rješenje o građenju nakon ispunjavanja svih uslova izdalo je Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.  Početak njene izgradnje očekuje se do kraja godine, a ovom prilikom razgovarano je i o uređenju ovog lokaliteta izgradnjom parka, jer kako je istaknuto, veliki broj stambenih jedinica mora imati i određene sadržaje koji su primjereni  jednoj urbanoj sredini. Takođe, razmijenjene su ideje u vezi  izgradnje parking prostora i podzemnih garaža.

"Radi se o specifičnom objektu otprilike od 4.500 kvadratnih metara, prizemlje i plus šest spratova i dio suterena. Investicija je oko 4.500.000 KM a ja vjerujem da će to biti i više. U fazi smo uređenja građevinskog zemljišta, dio posla je završen; ostalo nam je još da uradimo pristupni put, a početak izgradnje se očekuje po okončanju ovih radova", riječi su zastupnika osnivača Internacionalnog univerziteta u Goraždu Fadila Tanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije