GS-TMT otvorio četvrtu proizvodnu halu, preko 50 novozaposlenih

04.05.2017. 20:23 / Izvor: Akta.ba
GS-TMT otvorio četvrtu proizvodnu halu, preko 50 novozaposlenih
OTVORI GALERIJU

GS Tvornica mašina Travnik (GS TMT) otvorila je danas u Slimenima kod Travnika novi pogon površine 5.228 m2 u koji je uloženo 4,5 miliona KM.

GS Tvornica mašina Travnik (GS TMT) otvorila je danas u Slimenima kod Travnika novi pogon površine 5.228 m2. Riječ je o četvrtoj proizvodnoj hali u koju je uloženo 4,5 miliona KM i zaposleno 50 novih radnika.

Obraćajući se zvanicama direktorica poduzeća GS TMT Snježana Kopruner istakla je da otvaranje jedne hale podno planine Vlašić, možda i nije neki važan događaj da mu se da ovoliki značaj, međutim, za njih svakako jeste.

"Za nas koji se borimo za opstanak na uzburkanom svjetskom tržištu ovo je izuzetno važan dan. Najprije bih se zahvalila našim kupcima čiji su nas vrhunski zahtjevi za kvalitetom i terminima svakim danom činili sve boljim, našim radnicima koji su iz haosa ratnih i poratnih godina izrasli u majstore I inženjere spremni zadovoljiti najsloženije zahtjeve naših kupaca, te ostalim partnerima i prijateljima. Hala nije nova i netaknuta jer se zbog potreba posla u njoj radi već od 01.02. ove godine, a kako bismo stigli ispuniti ugovorne obaveze. Većinu alata i naprava konstruirali su naši inženjeri i napravili naši majstori", kazala je Kopruner.

Dodala je i da je izuzetno ponosna na sve što su uspjeli napraviti u ovih 13 godina otkada se i desila privatizacija firme.

"Sa otvorenjem nove hale zaposlili smo više od 50 novih radnika i već u prva tri mjeseca ove godine zabilježili porast prihoda od 23%. Nažalost, dobit ne raste jer rastu cijene sirovina na tržištu", istakla je ona.

Prostor hale raspoređen je na skladište, rezačnicu, odjel zavarivanja, novu biciklanu, restoran i kancelarije. Njena prednost je energetska efikasnost koja obezbjeđuje dobre uslove rada i smanjuje energetske troškove. Hala se grije preko automatske kotlane na pelet, obnovljivim izvorom energije i kompletno je osvijetljena led rasvjetom. Prije ove hale, GS TMT je prvo sa 1.100 m2 nadogradila postojeću halu za potrebe pjeskarenja i antikorozivne zaštite.

Inače, sve investicije realizovane su zahvaljujući kupcima, odnosno firmama za koje iz ove firme svake sedmice za zemlje Evropske unije ode 15 kamiona izvoza. 

Završetkom radova na novoj proizvodnoj hali GS Tvornica mašina Travnik povećala je i proizvodnju bicikla. Sa povećanim kapacitetom proizvode i do 250 komponenti, a rade za dva partnera Ruff Cycles i Nicolai bicycles.

GS Tvornica mašina Travnik iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate, a protekla, 2016. godina je bila jedna od uspješnijih sa ostvarenim prihodom od 22 miliona KM.

Današnjem otvorenju pogona prisustvovao je veliki broj zvanica iz političkog, diplomatskog, privrednog, društvenog i kulturnog života, te veliki broj partnera i prijatelja kompanije.

Svečanost u GS Tvornici mašina Travnik završena je izložbom fotografija i grafika Josipa Lovrenovića.

Uspješna privatizacija

GS Tvornica mašina Travnik primjer je uspješno privatizirane kompanije koja iz godine u godinu ostvaruje nove uspjehe. Ovaj travnički brend poznat je širom svijeta po specijalnim biciklima čiji se dijelovi proizvode ovdje i izvoze, a mogu se naručiti iz bilo koje države. Od oktobra 2004. godine fabrika je 100 posto u privatnom vlasništvu. Privatizovana je i većinski dio posjeduje njemačka kompanija Global Suorcing GmbH iz Regensburga. Od 2005. godine do danas tvornica nosi ime GS – Tvornica Mašina Travnik d.d. Od privatizacije do danas uloženo je mnogo sredstava u popravke proizvodnih hala, kao i u nabavku mašina i ljudske resurse.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti