Radnicima Konzuma u BiH nisu produženi ugovori o radu

05.04.2017. 09:32 / Izvor: BHRT
Radnicima Konzuma u BiH nisu produženi ugovori o radu

Dijelu radnika Konzuma u Bosni i Hercegovini sa kratkoročnim ugovorima u posljednjih mjesec dana nisu produženi ugovori.

Dijelu radnika Konzuma u Bosni i Hercegovini sa kratkoročnim ugovorima u posljednjih mjesec dana nisu produženi ugovori.

Međutim, o tome ni radnici ni sindikati u ovoj kompaniji javno ne žele govoriti, kao ni u Upravi Konzuma, javlja BHT.

Optimistični u Sindikatu

Ipak, iz strukovnog Sindikata u Sarajevu, optimistični su da neće biti otpuštanja.

"U kontaktima koje imam sa menadžmentima u Sarajevu i Zagrebu dosad su sve obaveze prema radnicima i dobavljačima ispunjene. To je pozitivno i ja se nadam da će se taj trend nastaviti", kaže Muhamed Avdagić, predsjednik Sindikata prehrambene industrije BiH.

Na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, razgovaralo se i o utjecaju krize u Agrokoru na tržišta u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je razgovarao s premijerom Plenkovićem o krizi u ovom koncernu. Ivanić je izjavio kako se nada da će dobavljači iz BiH biti tretirani kao i dobavljači u Hrvatskoj.

Agrokor je previše važan

Agrokorove kompanije dužne su dobavljačima u BIH oko 350 miliona konvertibilnih maraka, a prema svim dobavljačima u regiji 2,5 milijarde eura.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić uvjeren je kako je Agrokor previše važan kako bi ga Hrvatska pustila da propadne, te se nada će se na tom tragu pronaći rješenje i za kompanije iz BiH.

"Kada govorimo o radnim mjestima, ako dođe do većih restruktuiranja ne očekujem da bi trebalo doći od većih otkaza. Ipak je riječ o privatnoj kompaniji i aposlutno sam uvjeren da nema viška zaposlenih i tehnološkog viška", kaže Čavalić.

Ističe kako je na leđa dobavljača pao najveći teret poslovanja Agrokora, javlja BHT.

"Ukupno trećina svih dugovanja Agrokora odnosi se na dug prema dobavljačima što znači da su dobavljači u najvećoj mjeri trpili teret poslovanja Agrokora", rekao je Čavalić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti