Brisel iznenađen Trampovom najavom o porezu na automobile iz EU

25.05.2018. 10:57 / Izvor: SRNA
Brisel iznenađen Trampovom najavom o porezu na automobile iz EU

Visoki zvaničnik EU izrazio je danas duboko iznenađenje najavom američkog predsjednika Donalda Trampa.

Visoki zvaničnik EU izrazio je danas duboko iznenađenje najavom američkog predsjednika Donalda Trampa u vezi sa mogućim uvođenjem tarifa na uvoz automobila iz Evrope.

"Ako sada SAD jednostrano podignu tarife na uvoz automobila to će očigledno biti u suprotnosti sa propisima Svjetske trgovinske organizacije", rekao je zamjenik predsjednika Evropske komisije Jurki Katainen.

On je na konferenciji za novinare u Briselu dodao da je veoma teško zamisliti kako uvoz automobila može da predstavlja bilo kakvu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i da je to teško razumjeti, prenio je AFP.

Portparol Evropske komisije rekao je za AFP da će potezanje nacionalne bezbjednosti biti prilično nategnuto u slučaju automobilske industrije.

Američki predsjednik Donald Tramp naložio je ranije istragu uvoza vozila u vezi sa nacionalnom bezbjednošću, što bi moglo da dovede do uvođenja novih carina.

Tramp je rekao da je američka automobilska industrija "od ključne važnosti za našu snagu kao nacije" i naložio Ministarstvu trgovine da istraži uvoz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU