EU / POLITIKA

Britanci žele ostati u EU i traže drugi referendum

07.01.2019. 10:36 / Izvor: HINA

Bitanska premijerka Theresa May je u nedjelju rekla da će se Britanija naći na neistraženim terenu ako parlament odbaci njen sporazum o Brexitu kasnije ovog mjeseca, no nema mnogo znakova da je pridobila skeptične zastupnike.

Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo istupiti iz Europske unije 29. ožujka no premijerkin neuspjeh da kroz parlament progura sporazum o izlasku iz Unije uznemiruje vodeće poslovne ljude i ulagače koji se pribojavaju da zemlja ide prema štetnom izlasku bez dogovora s EU-om.

May je najavila da će se glasovanje u parlamentu održati oko 15. siječnja kao što je i očekivano, protivno izvješćima da bi ga mogla odgoditi.

Ona je glasovanje već u prosincu već jednom odgodila, kada je postalo jasno da bez dogovora o dodatnim jamstvima EU-a neće uspjeti uvjeriti parlament da prihvati sporazum.

Opisujući što će se dogoditi ako bude poražena, May je za BBC rekla da će se Ujedinjeno Kraljevstvo "naći na neistraženom terenu". "Mislim da nitko ne može točno reći kakva će biti reakcija parlamenta", rekla je.

Rasprava u parlamentu o sporazumu trebala bi početi 9. siječnja, a May je rekla da se još mora raditi na jamstvima EU-a glede sigurnosnog mehanizma za Irsku, odnosno rješenja za izbjegavanja "tvrde" granice na Irskom otoku.

Također je obećala da će parlament imati više utjecaja u ostatku procesa izlaska iz EU-a i upozorila da bi odbacivanje njenog sporazuma moglo spriječiti britanski izlazak.

"Ne dopustite da želja za savršenstvom postane neprijatelj jer postoji opasnost da na kraju ostanemo sasvim bez Brexita", rekla je May.

Nije rekla hoće li u slučaju poraza još jednom pokušati progurati sporazum kroz parlament.

May također nije izravno odgovorila vodi li zemlju prema Brexitu bez sporazuma, ali je ponovila svoje primjedbe na zamisao o ponovnom izjašnjavanju.

Ona je rekla da bi drugi referendum podijelio zemlju i predstavajao nepoštovanje onih koji su na prvom referendumu glasovali za izlazak. Pored toga je istaknula nedostatak vremena za organizaciju novog referenduma.

"Praktički ne možete održati referendum prije 29. ožujka, jer bi bila riječ o produljenju članka 50", rekla je referirajući se na obavijest o izlasku u roku od dvije godine koju je Britanija poslala EU-u u ožujku 2017.

Prema anketi objavljenoj u nedjelju više Britanaca želi ostati u Europskoj uniji nego je napustiti.

Anketa YouGov-a pokazuje da kada bi se referendum održao danas, 46 posto Britanaca glasalo bi da njihova zemlja ostane u EU-u, dok bi 39 posto glasalo za izlazak. Ostali birači ne znaju odgovor, ne bi glasali ili su odbili odgovoriti na pitanje.

Kada se iz ankete isključe neodlučni i oni koji ne žele dati odgovor, omjer snaga je 54 prema 46 za ostanak u Uniji.

Općenito gledajući, anketa, poput onih ranijih, pokazuje duboku podijeljenost izbornoga tijela u kojem stav nacije lagano naginje ka ostanku u EU-u. Referendum iz 2016. imao je omjer 52 prema 48 za izlazak iz Unije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU