EU odobrila sve zahtjeve za izvoz vakcine

12.02.2021. 09:45 / Izvor: Agencije
EU odobrila sve zahtjeve za izvoz vakcine

Brrisel je između 30. januara i 10. februara odobrio 37 zahtjeva za izvoz vakcina u 21 zemlju, rekla je glasnogovornica Evropske komisije.

Evropska komisija je do sada odobrila sve zahtjeve za izvoz vakcina protiv COVID-19, uključujući izvoz u Veliku Britaniju, SAD, Kinu i Japan, nakon što je uspostavila mehanizam za kontrolu izvoza vakcina, izjavila je glasnogovornica EK-a.

To bi trebalo ublažiti strah globalnih partnera u vezi sa spremnošću Evropske unije da dopusti “odljev” vakcina, iako se evropski blok suočio s poremećajem u dostavnom lancu i slabom isporukom naručenih doza, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Brrisel je između 30. januara i 10. februara odobrio 37 zahtjeva za izvoz vakcina u 21 zemlju, rekla je glasnogovornica, ne navodeći pojedinosti o količinama izvezenim iz tvornica u EU, pozivajući se na povjerljivost podataka.

Unija je prije uspostave izvoznog monitoringa izvezla milione doza vakcina u Veliku Britaniju, Izrael, Kinu i Kanadu.

Uloga Unije u međunarodnom lancu opskrbe

Prema dužnosniku EU-a, izvoz vakcina se od kraja januara odnosio samo na Pfizer/BioNTech i vakcinu Moderne.

Zemlje koje su nakon 30. januara primile vakcine proizvedene u EU su Australija, Bahrein, Kanada, Čile, Kina, Kolumbija, Costa Rica, Ekvador, Japan, Kuvajt, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Oman, Panama, Katar, Saudijska Arabija, Singapur, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i SAD.

S obzirom na važnu ulogu EU-a u međunarodnom lancu opskrbe vakcinama, odluka Unije da uspostavi izvozni mehanizam izazvala je globalno nezadovoljstvo.

Ta je odluka uslijedila nakon što je britanska AstraZeneca značajno smanjila isporuku svoje vakcine EU i izvijestila evropske dužnosnike da ne može dostaviti vakcine iz tvornica u Velikoj Britaniji zbog obveza koje ima prema ugovoru s britanskom vladom, rekao je Reutersu evropski dužnosnik u januaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU