EU / POLITIKA

EU: Radimo na ukidanju kosovskih taksi

20.01.2019. 12:53 / Izvor: Agencije

Stav Evropske unije o carinama Prištine na uvoz robe iz Srbije je "i dalje jasan i mi ponovo naglašavamo hitnost ukidanja tih mjera", izjavila je Maja Kocijančič.

Portparolka u Evropskoj komisiji dodala je za Betu da "svi potezi i izjave nespojivi s opštim i strategijskim interesima regiona moraju izostati", prenose mediji u Srbiji.

Maja Kocijančič je tim odgovorila na pitanje Bete da prenese stav EU o izjavi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da je bitno da međunarodna zajednica i Evropa saopšte da li će uskoro biti ukinute kosovske takse na robu iz Srbije i da li će biti nastavljen dijalog, kako bi on znao da li da se u Srbiji organizuju vanredni izbori ili ne.

Na pitanje kako EU radi na tome da ogromne carine Prištine na uvoz iz Srbije brzo budu ukinute i da se obnovi dijalog, Maja Kocijančič je ukazala i na posjetu evropskog komesara Johanesa Hana prije nekoliko dana Prištini.

Portparolka u EK je navela da "Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune preuzete obaveze u dijalogu, imajući u vidu direktnu vezu između sveukupne normalizacije njihovih odnosa i opipljivih izgleda za ispunjenje njihovih težnji u odnosu na EU".

"Mi smo usredsređeni na to da tekući rad u sklopu dijaloga sa ciljem postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o cjelovitoj normalizaciji odnosa iznjedri trajno rješenje za otvorena pitanja", stavila je do znanja predstavnica za štampu Federike Mogerini.

I, kako je dodala, "to znači da se postigne ostvarivo, održivo, realistično uzajamno prihvaćeno rješenje u saglasnosti sa međunarodnim pravom i ‘pravnom tekovinom’ EU i prihvatljivo za sve članice EU i region".

"I u širem okviru, mi podvlačimo da dijalog Priština-Beograd zahtijeva atmosferu koja doprinosi dobrim susjedskim odnosima, što znači da su postignuti sporazumi ispoštovani, dok svi potezi i izjave nespojivi sa opštim i strategijskim interesima regiona moraju izostati", ukazala je Maja Kocijančič.

"Mi pozdravljamo", navela je portparol u EK, "usvajanje rezolucije u Skupštini Kosova o imenovanju članova Delegacije za dijalog sa Srbijom, podstičemo političke i civilne činioce na Kosovu da konstruktivno rade na dijalogu i pozdravljamo riješenost kosovskih vlasti da u tome usvoje jedinstven pristup".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU