EU se zadužuje 800 milijardi eura za fond za oporavak

16.04.2021. 10:30 / Izvor: Agencije
EU se zadužuje 800 milijardi eura za fond za oporavak

Evropska komisija će koristiti raznovrsnu strategiju finansiranja kako bi do 2026. godine prikupila oko 800 milijardi eura po trenutnim cijenama.

Evropska unija (EU) se priprema da se do 2026. godine zaduži 800 milijardi eura za realizaciju fonda za oporavak koji je prihvaćen za borbu protiv ekonomskih posljedica izazvanim pandemijom korona virusa, javlja Anadolija.

Evropski komesar za budžet Johannes Hahn u srijedu je predstavio strategiju finansiranja fonda za oporavak "Nova generacija EU". Ovaj paket za oporavak pripremljen je za prevladavanje ekonomske krize izazvane globalnom pandemijom.

Hahn je kazao da će Evropska komisija godišnje sa tržišta kapitala prikupljati do 150 milijardi eura za finansiranje paketa za oporavak.

Dug će se otplaćivati do 2058.

"Evropska komisija će koristiti raznovrsnu strategiju finansiranja kako bi do 2026. godine prikupila oko 800 milijardi eura po trenutnim cijenama", rekao je Hahn.

Kako je pojasnio, resursi koji će se prikupljati, bit će pod povoljnim uvjetima, nakon čega će biti prebačeni zemljama članicama u skladu s planovima ulaganja i reformi.

Hahn je rekao da će se dug u ovu svrhu otplaćivati ​​do 2058. godine, počevši od 2026, napominjući da već rade na prijedlogu zakonske regulative o tom pitanju koji će objaviti do kraja juna.

Nakon dugih pregovora, zemlje članice EU-a u decembru prošle godine postigle su dogovor o fondu za oporavak koji iznosi 750 milijardi eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU