EU / EKONOMIJA

EU za zabranu eksploatacije nafte na Arktiku

14.10.2021. 14:15 / Izvor: Tanjug

 Evropska unija će zahtjevati zabranu eksploatacije novih nalazišta nafte, uglja i gasa na Arktiku kako bi zaštitila to područje koje je ozbiljno ugroženo klimatskim promjenama, sudeći prema jučer objavljenom prijedlogu nove strategije EU o Arktiku.

"EU se zalaže za to da nafta, ugalj i gas ostanu u zemlji, uključujući i u arktičkim regionima", navodi se u prijedlogu Evropske komisije, u kojem se takođe priznaje i da sam blok i dalje uvozi naftu i gas koji se vadi u tom regionu.

"U tom cilju, komisija će sarađivati sa partnerima u skladu sa multilateralnom zakonskom obavezom kako ne bi dozvolila dalju eksploataciju rezervi ugljovodonika na Arktiku ili susjednim regijama, niti kupovinu takvih ugljovodonika ako bi se oni proizvodili", dodaje se u prijedlogu.

Arktik je jedno od područja koje je najteže pogođeno klimatskim promjenama. Zagrijeva se tri puta brže od planete u cijelini, što za posljedicu ima otapanje leda koji prekriva kopno i more, porast nivoa mora i otapanje vječitog leda.   

PODIJELI:

TAGOVI:

#EU

#nafta na Artiku

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU