EU / IZVJEŠTAJI

Godišnja stopa inflacije u eurozoni kliznula na 0,5 posto

31.03.2014. 13:28 / Izvor: Business.hr

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u ožujku je kliznula na 0,5 posto, spustivši se na razinu iz studenog 2009. kada je recesija bila na vrhuncu, procijenio je danas europski ured za statistiku.

Rekordno niska stopa inflacije zabilježena je u eurozoni u srpnju 2009. kada su cijene na godišnjoj razini pale 0,6 posto.

U veljači ove godine inflacija je iznosila 0,7 posto.

Promatrano po glavnim sastavnicama harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena (HICP), najizrazitiji je rast cijena u ovom mjesecu zabilježen u segmentu usluga, od 1,1 posto. Slijede prehrambeni proizvodi, alkoholna pića i duhanski proizvodi, čije su cijene porasle 1,0 posto.

Cijene industrijskih proizvoda gotovo su stagnirale, uz stopu rasta od 0,3 posto, u usporedbi s 0,4 posto u prošlom mjesecu.

Najviše je pak u tekućem mjesecu pojeftinila energija, za 2,1 posto, čime je nastavljen trend snažnog pada njezinih cijena na godišnjoj razini, koje su u veljači pale 2,3 posto.

Ti podaci mogli bi potaknuti Europsku središnju banku (ECB) na nove mjere kako bi otklonila opasnost od deflacije. Redovni sastanak zakazan je u četvrtak, 3. travnja.

Eurostat će cjelovito izvješće o inflaciji u eurozoni, EU i zemljama članicama objaviti 16. travnja, navodi se u današnjem priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU