EU / SVIJET

Hamond za izlazak Britanije iz EU, ako ne bude promjena

20.07.2014. 19:16 / Izvor: SRNA

Novi britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond potvrdio je da će glasati za izlazak Britanije iz EU, ukoliko London ne bude mogao da vrati određena ovlaštenja od Brisela.

Hamond je naglasio da očekuje da će se Britanija, ako ne bude promjene odnosa sa EU, o izlasku iz članstva Unije izjašnjavati na referendumu koji bi, prema obećanju britanskog premijera Dejvida Kamerona, trebao biti održan 2017, u slučaju pobjede konzervativaca na izborima naredne godine.

"Nisam promijenio mišljenje. Ukoliko ne bude nikakve promjene načina na koji se rukovodi Evropom, niti promjene u balansu nadležnosti između članica i EU te rješenja izazova na koji način evrozona može da uspije i koegzistira sa ostalim članicama EU, onda to nije Evropa koja bi odgovarala Britaniji", istakao je Hamond.

Prema njegovim riječima, mora biti promjene i novih pregovora.

On navodi da je status kvo jednostavno neprihvatljiv i da nije u interesu Britanije.

Hamond smatra da mora biti povratka ovlaštenja članicama EU i da se nešto treba rješavati na evropskom nivou kada to bude "apsolutno neophodno".

Šef britanske diplomatije je najavio da će svojim evropskim kolegama reći da je bez promjena "poprilično siguran kakav će biti odgovor Britanaca na referendumu".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU