EU

Hrvatski proizvođači moći će koristiti ime kranjska kobasica 15 godina

20.11.2014. 09:17 / Izvor: HRT
Hrvatski proizvođači moći će koristiti ime kranjska kobasica 15 godina

Hrvatski proizvođači moći će koristiti ime kranjska kobasica sljedećih 15 godina, što je ujedno najduljee prijelazno razdoblje koje je moguće dobiti, potvrdili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Ministarstva poljoprivrede

Hrvatski proizvođači moći će koristiti ime kranjska kobasica sljedećih 15 godina, što je ujedno najduljee prijelazno razdoblje koje je moguće dobiti, potvrdili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Ministarstva poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Dubrovniku je objavio da će hrvatska mesna industrija u prijelaznom 15-godišnjem razdoblju moći proizvoditi i prodavati kranjsku kobasicu, što je razdoblje u kojemu bi se morala prilagoditi i naći drugo ime brenda.

Europska komisija poslala je tijekom studenog Prijedlog uredbe o registraciji imena Kranjska kobasica, a očekuje se da će ona i formalno biti prihvaćena početkom prosinca na sjednici Odbora za politiku kvalitete poljoprivrednih proizvoda EK, objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede i HGK.

Hrvatska je uložila prigovor, a Europska komisija (EK) donijela je odluku, neću reći da možemo biti zadovoljni, ali moramo prihvatiti kompromisno rješenje, kazao je Jakovina.

Iz HGK u priopćenju navode kako je osnova po kojoj se nacrtom uredbe Republici Hrvatskoj omogućava korištenje naziva kranjska kobasica u razdoblju od 15 godina u tome da je u postupku prigovora EK dokazano korištenje naziva kranjska kobasica tijekom niza godina u Hrvatskoj, odnosno da je naziv proizvoda upotrebljavan u razdoblju od najmanje 25 godina prije podnošenja slovenskog zahtjeva za registraciju.

Nacrtom uredbe predložena registracija imena Kranjske klobase zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla omogućit će hrvatskim proizvođačima kranjske kobasice nesmetanu proizvodnju i prodaju daljnjih 15 godina, prilagodbu novim tržišnim uvjetima i informiranje potrošača o nastalim promjenama, navode iz HGK.

Napominju i kako se vrijednost proizvodnje kranjske kobasice u Hrvatskoj procjenjuje na 80 milijuna kuna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU