EU / POLITIKA

Ipak ništa od ukidanja pomjeranja sata: Barem za sada

30.10.2018. 13:16 / Izvor: HINA

Evropske vlade traže više vremena za raspravu o tome hoće li se i kada ukinuti praksa pomjeranja sata dvaput godišnje, odbacivši prijedlog Europske komisije da se to učini u 2019.

U septembru predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker za sljedeću godinu je najavio plan o prestanku pomicanja europskih satova, nakon što su milioni ljudi sudjelovali u anketi i pozvali na ukidanje desetljećima duge prakse.

Austrijski ministar prometa Norbert Hofer, čija zemlja trenutno predsjeda Europskom unijom, rekao je novinarima u ponedjeljak u Grazu, po završetku sastanka s kolegama, ministrima prometa, da je prerano to realizirati u 2019.

Hofer je rekao da je dobio široku potporu za austrijski prijedlog da se za prelazak na ljetno ili zimsko računanje vremena treba odlučiti do 2021. godine. Rekao je da, primjerice, iz sektora zračnog prometa navode da im je potrebno 18 mjeseci za prilagodbu.

"Većina zemalja podržala je ukidanje pomicanja sata. Tri zemlje su bile skeptične, a jedna je zabrinuta da ćemo se naći u zbrci različitih vremenskih zona”, Hofer je poručio na konferenciji za medije dan nakon pomjeranja sata unazad.

Skeptični su bili Velika Britanija, Švedska i Poljska. Velika Britanija o tome neće više imati pravo odlučivati kada u martu napusti Uniju, no kakvu god odluku donio EU, London će je teško moći ignorirati.

Luksemburg, čija gotovo pola lokalne radne snage zapravo živi u Belgiji, Francuskoj ili Njemačkoj, založio se za nastavak usklađenog sistema, a luksemburški ministar prometa ustvrdio je da bi bilo "katastrofalno" da se te zemlje nalaze u različitim vremenskim zonama.

Sastanak u ponedjeljak bio je prvi neformalni sastanak na ovu temu, a sljedeći bi trebao uslijediti u decembru.

Europska komisija traži da se svaka europska vlada do aprila odluči za vremensku zonu u kojoj će trajno ostati, odnosno hoće li u oktobru 2019. ostati pri ljetnom računanju vremena ili će posljednji put pomaknuti sat i trajno zadržati zimsko računanje vremena.

No, povjerenica Europske komisije za promet Violeta Bulc rekla je da sada postoji mogućnost da će zemljama biti potrebno više vremena za donošenje odluke.

Hrvatska vlada nije objavila svoje stajalište o promjeni dosadašnjeg sustava pomicanja sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU