Komisija pokrenula javnu raspravu anketom o budućnosti EU-a

11.05.2018. 08:24 / Izvor: HINA
Komisija pokrenula javnu raspravu anketom o budućnosti EU-a

Internetsko savjetovanje održava se paralelno s dijalozima s građanima koje organiziraju Europska komisija i države članice.

Europska komisija je u srijedu u povodu Dana Europe pokrenula internetsko savjetovanje, neku vrstu ankete  s 12 pitanja na koja bi europski građani trebali odgovoriti kako bi se dobio bolji uvid o tome kakvu Europsku uniju žele u budućnosti.

"Budući da nam predstoje europski izbori, vrijeme je da odlučimo kako će izgledati Europska unija s 27 država članica. Neovisno o ishodu, to mora biti Europa koju grade Europljani. Svrha ankete koju smo danas pokrenuli upitati je sve europske građane: Kakvu budućnost želimo za sebe, svoju djecu i našu Uniju?", izjavio je tim povodom predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Te konzultacije dio su šire javne rasprave o budućnosti Europe pokrenute objavom Komisijine Bijele knjige 1. ožujka 2017. Savjetovanje je pripremio građanski odbor od 96 članova iz 27 država članica, koji su se sastali kako bi zajednički odlučili koja će pitanja uputiti svojim europskim sugrađanima.

Internetsko savjetovanje održava se paralelno s dijalozima s građanima koje organiziraju Europska komisija i države članice. Od 2012. održano je gotovo 700 interaktivnih javnih rasprava u 160 gradova i Komisija će do izbora za Europski parlament koji će se održati u svibnju 2019. povećati njihovu učestalost kako bi organizirala još 500 takvih događanja.

Osim rada Komisije dijaloge s građanima sada organiziraju i nacionalne vlade u svim državama članicama nakon što je Francuska pokrenula inicijativu koju su podržali svi šefovi država ili vlada budućeg EU27. Komisija razmjenjuje svoja iskustva s državama članicama.

Konačno izvješće o ovim konzultacijama  bit će predstavljeno točno za godinu dana, 9. svibnja 2019. kada će se u rumunjskom gradu Sibiu održati prvi summit 27-orice nakon izlaska Velike Britanije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU