EU / POLITIKA

Mogherini: EU je vodeći donator NVO sektora u svijetu

27.02.2018. 13:56 / Izvor: Fena

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini pozdravila je danas ulogu nevladinih organizacija ističući kako one igraju izuzetno važnu ulogu u osiguravanju onovnih ljudskih prava, saopćeno je iz Brisela. Mogherini je, povodom Svjetskog dana nevladinog sektora, navela da živimo u vrijeme posebno teško za NVO i civilna društva jer se smanjuje prostor za djelovanje branitelja ljudskih prava.

"Organizacije civilnog društva su često glas onih koje niko ne čuje. Oni imaju hrabrost ustati protiv nepravde, čak i kad su oni ugroženi. EU će nastaviti biti za otvoreno društvo u Evropi i partnerskim zemljama", navela je.

Mogherini je najavila da će udvostručiti napore kako bi "zaštitili demokratski prostor na svim nivoima i nastaviti podržavati rad nevladinih organizacija".

"NVO su u centru implementacije programa eksternog finansiranja. Mi godišnje pomažemo sa oko dvije milijarde eura, što je 73 posto ukupnog svjetske podrške civilnom sektoru. EU je vodeći donator organizacija civilnog društva. Moramo ulagati u ljudska prava, civilno društvo i osnovne slobode kako bi dostigli održivo društvo", istakla je.

Mogherini je navela da EU „ponosno vodi najveći svjetski program zaštite ljudskim prava“.

"U sklopu tog programa smo prenijeli 338 hitnih grantova u 64 države svijeta i to samo u posljednjih godinu i pol. EU nikada neće ostaviti borce za zaštitu ljudskih prava i civilnog društva na cjedilu. Oni su naš najvrijediji partner o oslonac", poručila je Mogherini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU