EU / POLITIKA

Njemačka traži od Francuske da ustupi mjesto Evropskoj uniji u UN-u

29.11.2018. 09:01 / Izvor: Fena

Njemački ministar finansija Olaf Scholz predložio je u srijedu da Francuska odustane od svog mjesta stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i ustupi ga Evropskoj uniji kako bi "progovorila jednim glasom" na svjetskoj pozornici.

"Shvatam da bi za to trebalo biti nekih uvjeravanja u Parizu, ali je to snažan i mudar cilj", izjavio je Scholz u opširnom govoru u Berlinu posvećenom budućnosti Evropske unije.

"Kako bi ublažila bol zbog gubljenja pozicije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Francuska bi mogla postati stalni ambasador EU u UN- u", dodao je Scholz, koji je i njemački vicekancelar.

Francuska je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a otkako je Svjetska organizacija oformljena 1945. godine nakon Drugog svjetskog rata kako bi spriječila izbijanje sukoba velikog obima. 

Stalne članice, koje također uključuju Britaniju, Kinu, Rusiju i Sjedinjene Države, najuticajnije su zemlje u Ujedinjenim nacijama jer imaju pravo veta na rezolucije UN-a.

Pored pet stalnih članica, Vijeće sigurnosti UN-a ima deset nestalnih članica koje se biraju svake dvije godine.

Njemačka će započeti svoj mandat u Vijeću sigurnosti u januaru.

U prošlosti su ponavljani pozivi za reformom Vijeća sigurnosti UN-a, dok su velike zemlje čija je ekonomija u ekspanziji tražile svoje mjesto u tom forumu. 

Bivši američki predsjednik Barack Obama 2010. godine izrazio je podršku naporima Indije da postane članica Vijeća sigurnosti.

Brazil i Japan izrazili su slične ambicije, dok su afričke zemlje pozivale da imaju dva stalna mjesta kako bi se bolje zastupao kontinent koji je zanemaren kroz istoriju, prenosi  agerncija AFP.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU