EU / POLITIKA

Objavljena nova koronakarta Europe, hrvatska obala i dalje u narančastom

30.07.2021. 10:53 / Izvor: HINA

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je u četvrtak novu korona kartu na kojoj je hrvatska obala i dalje u narančastom, a druge mediteranske regije velikom većinom označene crvenom ili tamno crvenom bojom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Hrvatska je obala na najnovijoj karti ostala u “narančastom”, što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto.

Kontinentalne hrvatske regije i dalje su označene zelenom bojom.

Karta ECDC-a je savjetodavna, ali se neke države članice oslanjaju na nju prilikom uvođenja epidemioloških restrikcija po povratku u zemlju.

Veći dio Grčke kao i mediteranska obala Francuske te Sicilija i Sardinija na prošlotjednoj su karti bili u narančastom, a sada su hrvatski konkurenti u ljetnom turizmu označeni tamnijim bojama od hrvatske obale.

Tako su otoci u južnom dijelu Egejskog mora u “tamno crvenom”, zbog čega ECDC savjetuje da se ne putuje u ta područja, ako ne postoje esencijalni razlozi.

U toj se regiji nalaze popularna turistička odredišta, poput Mykonosa, Santorinija i Rodosa koji privlače milijune turista svake godine.

Sva su grčka glavna turistička odredišta u crvenom ili tamno crvenom, osim regije u kojoj se nalaze Samos, Hios i Lezbos koja je u narančastom.

Kopnena je Italija većinom narančasta, izuzev Pijemonta i južnog Jadrana koji su u zelenom, dok su Sicilija i Sardinija u crvenom. Cipar je označen tamno crvenom bojom,  a Malta u crvenom.

Mediteranska obala Francuske je crvena, osim Korzike koja je tamno crvena. Većina Španjolske je u tamno crvenom, a manji dio u crvenom.

Portugal je označen crvenom bojom, izuzev Madeire koja je u narančastom.

Većina Srednje Europe i cijela Njemačka su u zelenom. Skandinavske su zemlje većinom zelene, izuzev narančasto-crvene Danske, dok su Nizozemska, Irska i dio Belgije u crvenom.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

ECDC procjenjuje rizik od covida-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800 tisuća stanovnika, a najviše tri milijuna. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije – Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

PODIJELI:

TAGOVI:

koronakarta Europe

ECDC

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU