Šta znači: najbolje upotrijebiti do...?

21.05.2014. 10:25 / Izvor: Fena
Šta znači: najbolje upotrijebiti do...?

Tjestenina, so, kafa ili riža su namirnice koje se mjesecima mogu čuvati u kuhinji i još uvijek su dobre za jelo. Ipak, Evropljani bacaju u smeće tone takve hrane. Zbog čega?

Tjestenina, so, kafa ili riža su namirnice koje se mjesecima mogu čuvati u kuhinji i još uvijek su dobre za jelo. Ipak, Evropljani bacaju u smeće tone takve hrane. Zbog čega?

Kako javlja Deutsche Welle, za sve je krivo nekoliko riječi koje potrošači mogu pročitati na proizvodima - "(Najbolje) upotrijebiti do..." (na njemačkom: "Mindestens haltbar bis...") ili "(Najbolje) upotrijebiti do kraja...“. To su formulacija koje očito toliko zbunjuju potrošače da u smeće bacaju i hranu koja je apsolutno jestiva i kojoj nije prošao rok trajnosti.

Da se to ubuduće više ne bi događalo, njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt je početkom ove sedmice u Bruxellesu zatražio brisanje sporne formulacije s cijelog niza dugotrajnih proizvoda kao što su kafa ili so. Političar Kršćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske zahtijeva da Evropska komisija provede u praksi tu mjeru do konca 2015.

"Razbacujemo se hranom", izjavio je Schmidt na sastanku ministara poljoprivrede zemalja članica Evropske unije.

"Samo u Njemačkoj se u smeće baci jedanaest miliona tona namirnica", dodao je.

U cijeloj EU godišnje u kantama za smeće završi čak 89 miliona tona hrane, stoji u jednom dokumentu o kojem su raspravljali resorni ministri.

Za Schmidta nema sumnje: jedan od razloga bacanja hrane je činjenica da potrošači jednostavno ne razumiju ono što piše na ambalaži.

Oni misle da je "(Najbolje) upotrijebiti do..." zapravo rok trajnosti nekog proizvoda. U Njemačkoj je to formulacija koja je zakonski propisana već prije 30 godina.

Proizvođači tako navode datum do kojeg će namirnice, pod uvjetom da ih se ne otvori i da ih se ispravno skladišiti, zadržati svoje specifične osobine poput ukusa, mirisa, boje, konzistencije ili izgleda. Ne radi se dakle o roku trajanja neke namirnice, već o jamstvu kvalitete proizvoda.

Evropski povjerenik Tonio Borg tvrdi da samo svaki drugi građanin Evropske unije uopće zna što znače navodi o takvoj, samo preporučenoj trajnosti.

"Moramo pojednostaviti navode datuma i potrošače bolje informirati o tome što oni znače", rekao je Borg na sastanku ministara agrara EU-a.

Nizozemska i Švedska su na razini Unije već pokrenuli inicijativu koja ide i korak dalje.

"Stvarno je potrebno da nešto poduzmemo", tvrdi nizozemska ministrica poljoprivrede Sharon Dijksma.

Između ostalog, planira se ukidanje datuma "(Najbolje) upotrijebiti do..." za proizvode koji su dugog vijeka, npr. kafa, riža ili tjestenina.

"Sve dok su namirnice uredu i sve dok ih se može konzumirati, to bi moralo i jasno stajati na ambalaži", dodao je njemački ministar Schmidt.

Na lako kvarljivim proizvodima poput mesa i ubuduće bi trebala stajati oznaka  "(Najbolje) upotrijebiti do...", ali na drugim proizvodima ne.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU