EU / POLITIKA

Sud EU poništio direktivu o čuvanju podataka

09.04.2014. 14:32 / Izvor: Ceppei

Sud Europske unije poništio je Direktivu o zadržavanju podataka, koja obavezuje telekomunikacijske firme da čuvaju podatke o telefonskim i elektroničkim komunikacijama, koji se mogu koristiti u borbi protiv ozbiljnog kriminala.

Direktiva iz 2006. obavezivala je telekomunikacijske firme da čuvaju podatke o tome ko je koga kontaktirao, kada, koliko često i s kojih lokacija u razdoblju od šest mjeseci do godinu dana.

Sud smatra da se propisivanjem obaveze zadržavanja tih podataka i dopuštanjem da im pristupe ovlaštena nacionalna tijela, Direktiva miješa u temeljna prava poštovanja privatnog života i zaštite osobnih podataka. Također, činjenica da se zadržavanje i naknadno korištenje podataka izvršava bez obavještavanja pretplatnika ili registriranoga korisnika može kod dotičnih osoba stvoriti osjećaj da je njihov privatni život predmet trajnog nadzora.

Odluka Suda otvara tri problema: duljinu razdoblja u kojem se podaci čuvaju, koja je ocijenjena neproporcionalnom, manjak zaštite od moguće zloupotrebe i odsutnost mjera koje bi ograničile na striktni minimum miješanje u privatni život ljudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU