Facebook i Instagram se neće ugasiti u Evropi

14.02.2022. 08:53 / Izvor: Akta.ba
META

Meta je demantovala prošlosedmično pisanje medija o tome da će kompanija povući Facebook i Instagram iz Evrope.

"Meta ne želi, niti prijeti da napusti Evropu i svako izvještavanje koje implicira da to činimo nije istina", navela je kompanija u saopštenju medijima.

Meta je demantovala prošlosedmično pisanje medija o tome da će kompanija povući Facebook i Instagram iz Evrope.

"U medijima se pisalo da prijetimo da napustimo Evropu zbog neizvjesnosti oko mehanizma prenosa podataka između EU i SAD. Ovo nije istina. Kao i sve kompanije, mi smo samo bili u obavezi da otkrijemo materijalne rizike našim investitorima, a ovo nije značilo da se povlačimo iz Evrope", ističe Meta u saopštenju.

Kompanija navodi da nema apsolutno nikakvu želju da se povuče iz Evrope, ali da je realnost da se Meta oslanja na prenos podataka između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi mogli da upravljaju svojim globalnim uslugama.

"Međunarodni prenos podataka omogućava funkcionisanje globalne ekonomije i mnoge usluge koje su od suštinskog značaja za naš život. Dugi niz godina, pravni okvir koji podržava prenos podataka preko Atlantika je suočen sa ozbiljnim poremećajima. Evropski sud pravde je poništio sporazum "Štit privatnosti", a odluka je donijeta na osnovu sukoba EU i SAD oko zaštite podataka. Mi samo želimo da internet funkcioniše kako je zamišljen i bez trzavica, a ne da on bude ograničen nacionalnim granicama", dodali su iz kompanije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza