Suša u Europi: Komisija predstavila dodatne mjere za pomoć poljoprivrednicima

31.08.2018. 09:43 / Izvor: HINA
Suša u Europi: Komisija predstavila dodatne mjere za pomoć poljoprivrednicima

Obzirom na teškoće koje je europskim poljoprivrednicima prouzročila ovoljetna suša, Europska komisija nastavlja s djelovanjima.

Obzirom na teškoće koje je europskim poljoprivrednicima prouzročila ovoljetna suša, Europska komisija nastavlja s djelovanjima kojima se pruža praktična pomoć poljoprivrednom sektoru. Odobrit će se dodatna fleksibilnost u postupcima kako bi se poljoprivrednicima olakšalo osiguravanje dostatne hrane za životinje.

Europska komisija danas je predstavila dodatni paket mjera kojima je cilj povećati dostupnost izvora krmiva za stoku, što je jedan od glavnih izazova s kojim se suočavaju poljoprivrednici pogođeni sušom. Paketom se dopunjuju mjere već najavljene početkom kolovoza.

Povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je: "Komisija je brzo reagirala na prve znakove ekstremnih klimatskih događaja te nastavljamo pomno pratiti situaciju. U kontaktu sam s ministrima iz pogođenih država članica i zajedno procjenjujem adekvatnost već pokrenutih mjera. Danas pokrećemo i dodatne mjere koje bi europskim poljoprivrednicima trebale olakšati situaciju glede nestašice hrane za životinje. Pozdravljam pomoć koju je više država članica nedavno najavilo za poljoprivredni sektor te ću nastaviti raditi s njima kako bi u potpunosti iskoristile dostupne mogućnosti, osobito u okviru zajedničke poljoprivredne politike."

Novim prijedlozima dopunjuju se odredbe koje već postoje za takve situacije. Komisija u svim slučajevima pazi da se mjere provode razmjerno i uzimajući u obzir zaštitu okoliša. Današnji prijedlozi izneseni su državama članicama na sastanku odbora. Glasovanje se očekuje tijekom sljedećih dana, a službeno donošenje krajem rujna. Mjere će se primjenjivati retroaktivno. Komisija je u kontaktu sa svim državama članicama kako bi do 31. kolovoza prikupila ažurne informacije o posljedicama suše.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU