EU / POLITIKA

Varhelyi: Članice EU-a odobrile primjenu nove metodologije za Srbiju i Crnu Goru

07.05.2021. 11:43 / Izvor: Agencije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi objavio je danas da su države članice EU-a odobrile primjenu nove, revidirane metodologije u pristupnim pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Veoma sam zadovoljan što su države članice dale zeleno svjetlo za primjenu naše revidirane metodologije u procesu proširenja EU-a na Srbiju i Crnu Goru, nakon što su je obje zemlje prihvatile", napisao je Varhelyi na Twitteru, prenosi Beta.

Dodao je da je cilj nove metodologije da "proces učiniti vjerodostojnijim, predvidljivijim, dinamičnijim, uz snažnije političko upravljanje".

Nova metodologija, koju je krajem 2019. godine predložila Francuska radi povećanja efikasnosti procesa, prvenstveno je namijenjena Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, koje još nisu otvorile pregovore sa EU o članstvu.

Srbija i Crna Gora, koje uveliko pregovaraju sa EU-om, mogle su da biraju da li će prijeći na novu metodologiju ili ne i obje su se odlučile za nov režim.

Nova metodologija proširenja EU-a usvojena je početkom 2020. godine, upravo na inzistiranje Francuske. Ona predviđa tematsku podjelu dosadašnjih preko 30 poglavlja na šest klastera koji objedinjuju teme – vladavine prava, tržišta, ekonomije, zelene agende i povezivanja, poljoprivrede i resursa i vanjskih odnosa.

U novom timu, svaki klaster dobit će koordinatora, koji će nadzirati ispunjavanje obaveza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU