al
Općina Hadžići ponovo donacijom knjiga podržala obrazovanje mladih

Filantropi

Općina Hadžići ponovo donacijom knjiga podržala obrazovanje mladih

08.05.2019 07:53:43 / Izvor: Akta.ba

U četvrtak, 9. maja 2019. godine Osnovna škola "9. maj“ Pazarić proslavit će 124 godine postojanja i rada. Tim povodom najstariju obrazovnu ustanovu Općine Hadžići posjetio je općinski načelnik Hamdo Ejubović te donirao 61 naslov za školsku biblioteku. Radi se o opusu Edicije bošnjačke književnosti u 100 knjiga. Edicija Bošnjačka književnost u 100 knjiga jedan je od najznačajnijih izdavačkih projekata u historiji bošnjačke pismenosti.

"Čestitam svima 124 godine postojanja i rada ove škole čiji sam nekada đak i ja bio. Drago mi je da vidim kako ova obrazovna institucija napreduje iz godine u godinu. Svako od nas tom napretku daje svoj doprinos" kazao je Ejubović.

Direktor Edin Kazazović se zahvalio na donaciji za školsku biblioteku te prvom čovjeku općine uručio zahvalnicu za donaciju novčanih sredstava uz pomoć kojih je realizovan projekat postavljanja vještačke stijene za sportsko penjanje u fiskulturnoj sali. Inače, Osnovna škola "9. maj“ Pazarić je počela sa radom 14. oktobra 1895. godine pod nazivom “Narodna osnovna škola”. U prvoj školskoj godini imala je 56 učenika. To je bila jedina škola od Bradine pa do Mostarskog raskršća. Naziv “Narodna osnovna škola” nosila je do 13. maja 1966. godine kada mijenja naziv u “9. maj”. Nastavni proces obavlja se u dva objekta,centralnom u Pazariću i objektu područne škole u Lokvama. Trenutno školu pohađa 406 đaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi