al
OSCE podržao debatno natjecanje univerziteta u Bosni i Hercegovini

Obrazovanje

OSCE podržao debatno natjecanje univerziteta u Bosni i Hercegovini

16.04.2019 08:49:15 / Izvor: Akta.ba

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je, u saradnji s fondacijom Konrad Adenauer, Studentskom unijom Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Debatnim klubom "Gorgija" Univerziteta u Zenici, organizirala prvo debatno natjecanje u Bosni i Hercegovini na kojem su učestvovali univerziteti iz cijele države. Događaj je održan na Pravnom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić", od 12. do 14. aprila 2019. godine u Mostaru.

Natjecanje je okupilo debatne klubove pet javnih univerziteta iz Tuzle, Banje Luke, Zenice i Mostara.

Tokom dva dana studenti su debatirali o različitim temama, kao što su borba protiv diskriminacije, sloboda okupljanja, vladavina prava i nezavisnost pravosuđa, te kvaliteta visokog obrazovanja u državi.

Finalna debata je održana između debatnih klubova Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Banja Luci o tome da li je moguće iskorijeniti korupciju u bosanskohercegovačkom društvu, a pobjedu je odnio tim afirmacije sa Univerziteta u Tuzli. Treće mjesto osvojio je Univerzitet  "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Natjecanje je imalo za cilj potaknuti akademsku raspravu i razmjenu argumenata među studentima i općenito, među mladim ljudima, o temama koje su od ključnog značaja za napredak društva i koje ističu važnost poštivanja ljudskih prava i vladavine prava.  

Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pružati podršku aktivnostima koje potiču mlade ljude, kao buduće lidere, na aktivno uključivanje u društvene i političke procese, čime mogu dati svoj doprinos napretku države.

Debatno natjecanje podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje