Perutnine Ptuj čini savršenim lazanje sa pilećim prsima i suhim vrganjima
Sa Perutninom Ptuj je lako praviti ukusna jela.
Sa Perutninom Ptuj je lako praviti ukusna jela. Pileća prsa Perutnine Ptuj čine savršenim lazanje sa suhim vrganjima.
Vrijeme pripreme: 90 min
Zahtjevnost: kulinarski izazov
Tip: glavno jelo
Sastojci
40 dg tijesta za lazanje
50 dg pilećeg mesa po želji
2 dg suhih vrganja
10 dg luka
1 dl bijelog vina, ulje, sol
20 dg pelata
20 dg naribanog parmezana
Bešamel umak
7 dg bijelog brašna
10 dg maslaca, 1 l mlijeka
2 češnja nasjeckanog bijelog luka
mljeveni muškatni oraščić, so
1 dl slatkog vrhnja
Postupak pripreme:
Za bešamel umak na maslacu svijetlo prepržite brašno i nasjeckani bijwli luk dok ne zamiriši. Zalijte vrelim mlijekom, začinite solju, muškatnim oraščićem i prokuhajte. Na kraju dodajte slatko vrhnje da dobijete malo rjeđi bešamel. Pileće meso narežite na sitne rezance. Vrganje namočite. Na vrućem ulju prepržite nasjeckani luk, dodajte pileće meso i nasjeckane vrganje. Zalijte bijelim vinom i pričekajte da vino ispari. Posolite. Pekač premažite s malo bešamel umaka, poslažite tijesta za lazanje, ponovno zalijte bešamelom, dodajte prženo meso, parmezan i sjeckane pelate. Postupak ponovite tri puta. Na vrhu neka bude bešamel, sir i sjeckani pelati. Pecite u pećnici na 165°C približno pola sata.
Više recepata možete pogledati na www.perutnina.ba.
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.