Postoji više vrsta soli: Samo jedna je prava - Jedna i jedina!

28.11.2014 14:48:40

Kuhinjska varena jodirana so je jedan od rijetkih autohtonih bosanskohercegovačkih proizvoda sa višestoljetnom tradicijom i zavidnim nivoom kvaliteta.

Natrijum hlorid ili kuhinjska so (NaCl) dolazi u prirodi kao mineral halit. Svakodnevno se upotrebljava kao kuhinjska so. Također ulazi u sastav ekstracelularne tečnosti organizama.

Razlikujemo dvije vrste kuhinjske soli rudna so i morska so.

Rudna kuhinjska so se dobije iz rudnika soli iskapanjem na mjestima gdje je nekada davno bilo more i nataložila se so povlačenjem mora (najbolji primjer za to je rudnik soli u Tuzli).

Morska so se dobija u solanama isparavanjem morske vode. Isparavanje se vrši u velikm plitkim bazenima. Sam proces isparavanja kreće od prvog bazena u kojem je koncentracija NaCl najmanja (morska voda) do zadnjeg, u kojem je morske voda toliko prezasićena da se so taloži na dnu bazena. Isušivanje se vrši samo u ljetnim mjesecima kada su najpovoljniji uvjeti za proizvodnju (vjetar i sunce). U Hrvatskoj postoje tri solane koje proizvode kuhinjsku so i to u Stonu, Ninu i Pagu.

Inače, kuhinjska varena jodirana so je jedan od rijetkih autohtonih bosanskohercegovačkih proizvoda sa višestoljetnom tradicijom i zavidnim nivoom kvaliteta.

Dugi niz godina ostvaruje stabilno visoko tržišno učešće na prostoru BiH, međutim i na tržištu većeg broja zemalja Europe. Visok kvalitet i besprijekorna hemijska čistoća Tuzlanskoj soli omogućava lidersku poziciju na tržištu regiona, pa i šire, bez obzira o kojoj se grupi potreba radi, pa stoga opravdava epitet "Jedna i jedina".

Količina joda se automatizovanim procesom, podešavajuće i stručno dozira prema zahtjevima i važećim zakonima zemlje uvoznice.

Kuhinjsku varenu jodiranu so, prema pakovanju, možemo klasirati u dvije kategorije i to: a) za široku potrošnju 1kg /CC-010/, 5kg /CC-030/ i 10 kg /CC-040/; i b) za prehrambenu industriju: 25 kg /CC-050/, 50 kg /CC-060/ i 1000 kg /CC-070/.

Prateći tržišne trendove, te potrebe i zahtjeve potrošača, ekspertno-razvojni tim Solane Tuzla je kreirao i program Dijetalne soli. Dijetalna so je proizvod sa sniženim sadržajem natrijuma i povećanim sadržajem kalijuma ali sa stručno definisanim omjerom. Po savjetu liječnika, ova so se preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom, bolestima srca, krvnih sudova i bubrega. Takođe, preporučuje se i zdravim osobama, a posebno djeci i trudnicama.

Dijetalna so se koristi umjesto standardizirane kuhinjske soli u svakodnevnoj ishrani. Inače, proizvod je odobren od Federalnog ministarstva zdravlja BiH. Dijetalna so je u dozna pakovanju od 100 g /CC-510/ i 250 g /CC-520/.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana