al

Turizam i gastro

Za dva dana upoznajte Grad Mostar

24.06.2019 08:26:46 / Izvor: Akta.ba

Vikend je dovoljan da se posjeti većina turističkih znamenitosti. Mostar je grad koji zaista ima šta da ponudi. Primamljivi šarm starog grada, naročito dijela oko Neretve, vas zarobi na jednom mjestu po nekoliko sati dok uživate u pogledu i upijate zvukove. Za razliku od drugih svjetskih gradova, ovdje vas niko neće zamoliti da odete čak i ako već satima tu sjedite i pijete tursku kafu. Obnova starog grada je skoro u potpunosti završena, a u njemu još uvijek vrijedno rade bezbrojni kotlari i zanatlije, kao i nekoliko izvanrednih antikvarnica. Mostar nudi jako puno, a neka od blaga Mostara su:

Najstariji lučni most u Mostaru je Kriva Ćuprija na rijeci Radobolji.

Most je izgradio turski arhitekta Ćejvan Ketoda 1558. godine. Smatra se da je ova most izgrađen kao probni most prije izgradnje Starog mosta. Stari most je završen 1566. godine, kada on stiče titulu najvećeg arhitektonskog dostignuća izgrađenog za vrijeme turske vladavine na Balkanu.

Na prijelazu zapadne na istočnu obalu nalazi se prahistorijska točka gdje se susreću Istok i Zapad. Na desnoj strani se nalaze stepenice koje vode do najstarije džamije u Mostaru: Ćejvan-ćehajine džamije koja je izgrađena 1552. godine, a kasnije postaje medresa. Stari bazar, Kujundžiluk, je dobio naziv prema tradicionalnim zlatarima koji su pravili i prodavali svoje rukotvorine na ulici, a ujedno je i mjesto na kojem možete pronaći autentične slike i bakrene ili brončane ugravirane slike Starog mosta, narove (prirodni simbol Hercegovine) ili poznate stećke (srednjovjekovne nadgrobne spomenike).

Koski Mehmed-pašina džamija, izgrađena 1617. godine i jedina je džamija u Mostaru u kojoj je sačuvana prvobitna boja i dekoracija zidova. Džamija je otvorena za posjetitelje, a i fotografiranje je dozvoljeno.

Male spiralne stepenice na desnoj strani vode u minaret koji je također dostupan posjetiteljima. Pogled govori sam za sebe. U neposrednoj blizini džamije nalazi se Tepa-tržnica. Još od vladavine Turaka ovo je bilo prometno područje gdje se sada prodaje svježe voće i povrće koje raste u Hercegovini. Smokve i narovi su nezaobilazni u sezoni, ali nemojte zaboraviti potražiti i domaći med, organski proizvod koji se pravi u sunčanim selima širom Hercegovine.

Biščevića kuća, poznatija kao Bišćevića ćošak, smještena je na istočnoj obali rijeke Neretve u Biščevića ulici. Ova stara otomanska kuća potiče iz 17. stoljeća. Ćošak isturen nad Neretvom na dva veoma visoka i smjelo postavljena kamena stuba, predstavlja ovu kuću kao najsmjelije komponovano djelo stambene arhitekture iz turskog perioda u Mostaru.

Kamerija ili divanhana je očuvala izvorni otomanski stil, kuća obiluje autentičnim namještajem, a bašta je reprezentativni primjer turskog stila gradnje. Ulaz u kuću je 3 KM.

Kajtazova kuća (Gaše Ilića bb) pripada gradskoj stambenoj arhitekturi turskog doba i najljepši je stambeni kompleks s kućom za muškarce i kućom za žene. Visoki zidovi štite od jakog sunca i sprječavaju poglede izvana. Izgrađena je od kamena i drveta. Odaje su prostrte vrijednim sagovima, a sačuvane su i mnogobrojne knjige pisane na arapskom jeziku. Kuća je otvorena za posjetitelje.

Karađoz-begova džamija je najmonumentalnija islamska građevina u Hercegovini. Izgrađena je 1557. godine prema projektu velikog turskog graditelja Mimar Sinana. Otvorena je za posjete.

Nacionalni spomenik "Muslibegovića kuća" smješten u blizini Karađoz-begove džamije jedan je od najmonumentalnijih spomenika gradske stambene arhitekture otomanskog perioda u Bosni i Hercegovini. Kompleks koji se sastoji od porodične kuće (ženska avlija- haremluk) i poslovnog dijela (muška avlija - selamluk) je sagrađen početkom 18. stoljeća, a glavni stambeni objekat je rekonstruisan i dograđen 1872. godine po uzoru na reprezentativne objekte u Istambulu. Za razliku od stambenih objekata iz ranijeg perioda, sagrađen je u centralnom sistemu rasporeda prostorija i ima 4 etaže.

Sinagoga – Templ u Mostaru nalazi se u ulici Braće Ćišića br. 15, u naselju Brankovac. Sagrađena je 1889. godine, u Drugom svjetskom ratu je bila djelomično porušena, a 1952. godine Jevrejska općina Mostar sinagogu poklanja gradu Mostaru. Od tada se prostoru templa nalazi Lutkarsko pozorište.

Stara pravoslavna crkva – Crkva rođenja Bogorodičina, smještena je istočno od centra grada, u dijelu koji se zove Bjelušine, na uzvišenju iznad ostataka Saborne crkve. Crkva u arhitektonskom smislu predstavlja tipično hercegovačko sakralno zdanje jednostavne pravougaone osnove, malih dimenzija, sa unutrašnjom polukružnom oltarskom apsidom

Mitropolija - Vladikin dvor ili Episkopska palata sagrađena je 1910. godine. Smještena je na lijevoj obali Neretve, na jednoj od najviših tačaka na istočnoj strani Mostara.

Na Španskom trgu nalazi se zgrada stare Gimnazije sagrađene 1898. godine u pseudomaurskom stilu.

Katolička crkva sagrađena je 1866. godine, uz dopuštenje tadašnjeg sultana i poklon od 50000 groša. Uz crkvu je 1890. godine izgrađen Franjevački samostan. U samostanu se nalazi knjižnica s vrlo vrijednim i rijetkim knjigama. Crkva je spaljena 1992. godine, a na njenom mjestu je podignuta nova crkva, čiji visoki zvonik dominira nebom.

Biskupska rezidencija se nalazi negdje na polovici puta između Stare biskupije u Vukodolu i Franjevačke crkve. Izgrađena je 1906. godine i projektirana u duhu neorenesanse, koja se očituje u svim dekorativnim elementima prisutnim na fasadama, ali i načinu osmišljavana prostora u jedinstvenu, logički povezanu cjelinu koja odiše dostojanstvom i uravnoteženošću. Pokraj nove zgrade Biskupskog ordinarijata 1980. godine sagrađena je Katedrala Majke Crkve.

Trg hrvatskih velikana, poznatiji kao Rondo izgrađen je u austrougarsko doba, a sa kružnog toka trga nastavlja se 6 aleja. Tu se nalazi Hrvatski dom "Herceg Stjepan Kosača", gdje se održavaju kulturne manifestacije u gradu.

Nadaleko, na Bijelom brijegu, u Ulici kralja Petra Krešimira IV nalazi se Partizansko groblje, monumentalni spomenik borbi protiv fašižma, djelo arhitekte Bogdana Bogdanovića. Ovaj dio grada je okružen zelenilom i pruža predivan pogled na Mostar.

Ostaci ranokršćanske bazilike u Cimu predstavljaju najznačajniji arheološki lokalitet iz ranokršćanskog perioda.

Svejedno dolazite li na obiteljski odmor, romantični vikend u dvoje, poslovni put šteta bi bila ne upoznati se sa svim znamenitostima Grada Mostara.

Kada je smještaj u pitanju, predlažemo da birate najbolje.

City Hotel Vaš je idealan domaćin u gradu Mostaru koji svojim ambijentom i lokacijom predstavlja savršen izbor za smještaj gostiju. Kroz moderan arhitektonski dizajn prožet detaljima grada Mostara i Hercegovine, pruža svojim gostima besprijekoran spoj ljepote stila i kulturne baštine regije. Kontaktirajte ih na vrijeme i obezbjedite sebi na vrijeme smještaj kakav zaslužujete.

www.edituscitygroup.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Turizam i gastro