Akcija širom BiH kojom se vrši provjera kupovine nekretnina

05.12.2016. 09:56 / Izvor: Akta.ba
Akcija širom BiH kojom se vrši provjera kupovine nekretnina

Služba za poslove sa strancima BiH nastavila je akciju kodnog naziva ''Nekretnine'' kojoj je cilj provjera kupovine nekretnina na području države.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine nastavila je akciju kodnog naziva ''Nekretnine'' kojoj je cilj provjera kupovine nekretnina na području cijele države, potvrdio je Feni direktor te službe Slobodan Ujić.

U okviru akcije “Nekretnina” provede se kontrole koja obuhvaća strane državljane koji su, između ostalog, iz Kuvajta, Saudijske Arabije, Sirije, Libije, Ukrajine, Rusije, te pravne subjekte koji su u njihovom vlasništvu, javlja Srna.

Akcija je počela ranije, ali javnost o tome nije informirana zbog složenosti, a predstavnici Službe će s infomacijama izaći sredinom naredne sedmice.

Za sada je poznato da se vrše provjere više od 700 pravnih subjekata i nekoliko turističkih naselja.

Ujić je istakao da je akcija u sklopu redovnih aktivnosti koje Služba provodi te da je sada obuhvaćena teritorija cijele države.

Ranije su mediji objavljivali da je Služba za poslove sa strancima na osnovu liste pravnih osoba utvrdila da su kompanije osnivane s početnim ulogom u visini od 2.000 KM, da bi kasnije u Registru poslovnih subjekata iste pravne osobe posjedovale i više od 20 nekretnine velike vrijednosti.

Dok traje istraga, sve su glasniji prijedlozi da se državljanima Kuvajta dozvoli da se upišu kao vlasnici nekretnina u BiH. Dok mediji navode da je Ministarstvo inostranih poslova BiH ovakav prijedloga uputilo Vladi Federacije, iz ovih institucija to negiraju, javlja RTRS.

Inače, Kuvajćani odavno petrodolarima kupuju širom Federacije. Za njih su do sada kupovali posrednici. Ambasador BiH u Kuvajtu Mehmed Halilović sada predlaže da se Kuvajćanima dozvoli i da steknu vlasništvo nad nekretninama u BiH.

Federalno ministarstvo pravde poručuje da Kuvajćani u BiH ne bi trebalo da budu povlašteni, u odnosu na građane BiH u Kuvajtu.

"Ne bi bilo ni dobro da se pravi presedan, jer bi to bila i diskriminacija. Postoji lista zemalja sa kojima imamo i onih sa kojima nemamo reciprocitet. Nemamo reciprocitet sa arapskim zemljama," navode iz Ministarstvo pravde Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije