Izgradnja hotela Hilton na mjestu zgrade Feroelektra još uvijek na čekanju

26.01.2017. 10:13 / Izvor: Faktor
Izgradnja hotela Hilton na mjestu zgrade Feroelektra još uvijek na čekanju

U ranijem razgovoru Kol je istakao da će nova zgrada podsjećati i biti simbol onog vremena kada je i sagrađena.

Na mjestu porušene zgrade Feroelektra u srcu Sarajeva, kod Katedrale, već je trebala početi gradnja luksuznog hotela Hilton, međutim, ovaj prostor i dalje zjapi prazan.

Prema najavama turskog investitora koji živi u Sarajevu, Fatiha Kola, koji je u julu prošle godine od Općine Stari Grad kupio preostali dio ovog nekadašnjeg objekta i postao njegov jedini vlasnik, gradnja je trebala početi već u septembru 2016. godine.

Načelnik općine Ibrahim Hadžibajrić i Fatih Kol prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora optimistično su najavljivali da će luksuzni hotel krasiti centar Sarajeva već krajem 2017. godine, ali sudeći po trenutnoj situaciji, taj rok definitivno neće biti ispoštovan.

Problem je, kako saznaje Faktor, nastao u tome što nije riješen način prilaza automobila u garažu hotela iz ulice Mula Mustafa Bašeskija. To je inače i jedini mogući prilaz, s obzirom na to da je sa druge strane objekta ulica Ferhadija, koja je zatvorena za saobraćaj.

Investitor je dobio potrebne saglasnosti da se hotel i podzemna garaža izgrade u postojećim gabaritima. Međutim, problem su neriješeni imovinsko-pravni odnosi vezani za saobraćajni pristup objektu, zbog kojih Kol nije dobio dozvole za kolski prilaz hotelu.

Fatih Kol nije želio iznositi detalje u medije o nastalim problemima. Samo je kratko prokomentarisao da će situacija vrlo brzo biti riješena te da se nada da će radovi početi u martu.

Inače, na mjestu nekadašnje zgrade Feroelektra koja je od rata čekala na svoju obnovu, Fatih Kol planira izgradili luksuzan i moderan hotel istih gabarita i vanjske fasade kakva je bila i ranije jer se radi o objektu koji je pod zaštitom države.

U ranijem razgovoru Kol je istakao da će nova zgrada podsjećati i biti simbol onog vremena kada je i sagrađena. Hotel će imati između 50 i 56 modernih soba, dva nivoa podzemne garaže, a biće zaposleno 60 ljudi. Ukupna vrijednost investicije je 10 mil EUR, ne računajući sredstva za kupovinu objekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije