EIF i ProCredit: 820 miliona EUR za finansiranje inovativnih MSP-ova

20.07.2017. 16:21 / Izvor: Akta.ba
EIF i ProCredit: 820 miliona EUR za finansiranje inovativnih MSP-ova

Dosadašnji aranžmani su već podržali više od 1.000 inovativnih kompanija, a očekivanja su da će taj broj značajno rasti u narednom periodu.

Europski investicijski fond (EIF) i ProCredit grupa su obezbijedili dodatnih 450 miliona eura za inovativna mala i srednja preduzeća, što sada u totalu iznosi 820 miliona EUR-a za kompanije u jedanaest zemalja.

Finansiranje uz EIF garanciju je sada dostupno i putem ProCredit banaka u Njemačkoj i Gruzijii a namijenjeno je kompanijama koje koriste nove tehnologije i proizvode u jednoj od jedanaest zemalja u kojima djeluje ProCredit grupa (Njemačka, Albanija, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Rumunija, Moldavija, Ukrajina i Gruzija). Dosadašnji aranžmani su već podržali više od 1.000 inovativnih kompanija, a očekivanja su da će taj broj značajno rasti u narednom periodu.

Ovi sporazumi potpisani su pod InnovFin inicijativom (inicijativa Europske komisije), a poduprijeti su Okvirnim programom EU za istraživanje i inovacije, Horizont 2020. InnovFin inicijativa omogućava bankama potpisnicama da inovativnim kompanijama omoguće kredite uz garanciju koju pruža EIF. Sporazumi potpisani u državama EU su omogućeni zahvaljujući podršci Europskog fonda za strateške investicije (EFSI). EFSI je centralni stub Investicionog plana Europske komisije za Europu, poznatog kao „Junkerov plan“.

Izvršni direktor EIF, Pier Luigi Gilibert rekao je: "Oduševljeni smo da InnovFin SME garantni aranžmani sa ProCredit bankama donose tako pozitivne rezultate. Dobro organizovana mreža distribucije ProCredit-a, kombinovana sa njihovom ekspertizom u kreditiranju malih i srednjih preduzeća, omogućava da krediti podržani od strane Europske komisije budu brzinski raspoređeni na jedanaest država. Ove transakcije omogućiti će kompanijama pristup sredstvima podržanim od strane EU, a u cilju provedbe inovacijske agende u Europi."

Potpredsjednik Europske komisije, Jyrki Katainen, odgovoran za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost, rekao je: "Komisija je prepoznala da mala preduzeća pospješuju zaposlenje i rast u Europi. Olakšavanje pristupa sredstvima koja su im potrebna za inovacije, širenje biznisa i kreiranje poslova su jedan od efektivnijih načina na koje EU podržava mala i srednja preduzeća širom Europe. Želim onima koji će imati korist od ovog finansiranja svaki uspjeh pri poduzimanju sljedećih koraka."

Borislav Konstadinov, član Upravnog odbora ProCredit grupe dodao je: "InnovFin inicijativa je definitivno pomogla da se sektor malih i srednjih preduzeća u zemljama u kojima djeluje ProCredit modernizuje. Zahvaljujući našem 'Hausbank' partnerskom odnosu sa velikim brojem inovativnih SME preduzeća, ProCredit banke bile su u mogućnosti da finansiraju inovacije u različitim sektorima, a osobito u sektoru proizvodnje. Stoga, jako smo sretni da su EIF i ProCredit grupacija dogovorile nastavak uspješnog programa."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital