Kako je web platforma Pik ba postala dio OLX mreže?

23.02.2015. 11:40 / Izvor: eKapija.ba
Kako je web platforma Pik ba postala dio OLX mreže?

Nova Android OLX aplikacija omogućava korištenje gotovo svih funkcionalnosti sajta bez potrebe da se upotrebljava računar.

Web platforma za prodaju i kupovinu Pik.ba sredinom 2014. godine postala je dio OLX mreže oglasnika, a krajem iste godine počeo je sa OLX co-brandingom, a uporedo je promijenjena i adresa sajta.

Kako je za Poslovni portal eKapija.ba izjavila PR i brand menadžerica Pik.ba/OLX web platforme Aida Raonić, rukovodstvo OLX-a prepoznalo je rad PIK-a, kao i njegovu veličinu na tržištu BiH, i početkom 2013. godine kontaktirali su PIK d.o.o. s ciljem ostvarenja poslovne saradnje.

"Oni su nam ponudili članstvo i određenu dokapitalizaciju za dalji razvoj. OLX mreža oglasnika osnovana je 2006. godine i trenutno broji više od 40 članica. Saradnja sa OLX mrežom generalno se može svrstati u dvije kategorije. U prvom slučaju, OLX mreža osniva lokalni sajt i iz temelja ga razvija sa lokalnim timom, dok u drugom slučaju ulazi u partnerstva sa liderima na određenim tržištima i na taj način povećava svoj globalni utjecaj", objasnila je Raonić i dodala da Pik spada u drugu kategoriju.

Konkretne, aktivne i aktuelne prednosti su nova veoma napredna Android OLX aplikacija koja omogućava korištenje gotovo svih funkcionalnosti sajta bez potrebe da se upotrebljava računar.

U prilagodbi je i iOS verzija za sve korisnike Apple uređaja, a u planu je i uvođenje OLX aplikacije i za neke manje rasprostranjene platforme.

Prednosti koje je PIK dobio članstvom u OLX mreži su samo iskustvo i znanje stečeno na drugim tržistima.

Raonić je podcrtala da će razvoj i implementacija novih ideja ići puno brže sa skraćenim periodom beta testiranja..

Na pitanje da li ima zabrinutosti zbog promjene imena portala,odnosno da bi moglo doći do smanjenja broja korisnika zbog toga, jer su mnogi se već navikli na brend "PIK.ba", Raonić je kazala da će zasigurno proći mnogo vremena dok se korisnici ne naviknu i ne počnu unositi OLX.ba umjesto Pik.ba, ali da to uposlenike OLX-a mnogo ne brine.

"Domena Pik.ba dugi niz godina biće preusmjeravana na OLX.ba, a svi linkovi sa pik domenom će automatski voditi ljude na isti sadržaj na novoj olx.ba domeni. Najbitnije za korisnike, što smo naučili i od drugih kolega iz OLX mreže je da se izgled stranice znatno ne mijenja za vrijeme rebrandinga", navela je Raonić.

Dodala je da ogroman broj korisnika uopće nije ni svjestan da se promjena dešava, što je za OLX pozitivno mjerilo uspješnosti.

Korisnici ništa ne gube

Sve što su korisnici nudili putem Pik.ba, imat će idalje, odnosno imaju i na OLX.ba.

"Pikkredit, artikli, korisnički profili i dojmovi ostaju, a jedine stvari koja će se možda mijenjati u budućnosti su vizuelne prirode, odnosno neki nazivi poput 'Pik radnje' u 'OLX radnje' i slično", rekla je Raonić.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti