Pogledajte koje podatke institucije kriju kao zmija noge

31.01.2017. 13:47 / Izvor: Akta.ba
Pogledajte koje podatke institucije kriju kao zmija noge

Od prošle godine do danas, prema podacima do kojih je došla Akta.ba, 40 institucija u BiH je uradilo nove web stranice.

Od prošle godine do danas, prema podacima do kojih je došla Akta.ba, 40 institucija u Bosni i Hercegovini uradilo je redizajn postojećih web stranica, iako dosta njih ni na starim stranicama nisu imali ažurirane podatke. Za ovaj posao su također izdvojena određena proračunska sredstva. 

Ipak, kako nova web stranica ne znači veću transparentnost institucija pokazuje i činjenica da je u velikom broju slučajeva na novim stranicama institucija nema kompletnih informacija iz prethodnih godina.  

Iako neke institucije kao što je Opština Srebrenica, koja se sa novim načelnikom dobila i novu web stranicu, sada ažurnije objavljuju informacije u odnosu na prethodne godine, postoje i frapantni primjeri kao što je onaj Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta koji je za redizajn stranice, održavanje i godišnji web hosting za 2016. kompaniji Web Studio iz Mostara platio 4,563 KM, ali na stranici se sada mogu naći samo vijesti iz 2016.

Što se tiče nabave objavljeni su samo rezultati poziva za dodjelu poticaja, ali bez iznosa koji su dodijeljeni dok ostala nabavka nije objavljena. 

Vrijeme u ovom Ministarstvu, prema podacima sa stranice, počinje i završava s novim ministrom tako ako želite saznati bilo kakvu informaciju iz njihove nadležnosti ili vidjeti aktivnosti koje je Ministarstvo provodilo prije 2016., na njihovoj redizajniranoj stranici to nećete moći naći jer ne postoji nikakva arhiva prethodnih tekstova. 

Redizajnom je poboljšan i izgled web stranice Opštine Višegrad, ali ne i transparentnost jer su trenutno u oblasti javnih nabavki dostupne samo informacije za 2016.

Slično je i sa Gradom Sarajevo koji je sa početkom ove godine dobio moderniziranu web stranicu, ali što se tiče objave javnih nabave one su objavljene tako da se teško mogu pročitati i vrlo brzo budu uklonjene iz rubrike tako da nema nikakve arhive prethodnih nabavki.

Parlament Federacije, najviši zakonodavni organ u FBiH, koja je do sada bila jedna od najgore predstavljenih domaćih institucija na webu, te nepostojećom press službom i ne neaktivnim info mailom, krajem prošle godine je dobio novu web stranicu što je značajno poboljšanje, budući da prošla bila ažurirana veoma rijetko. Jasno je da su nakon 20 godina rada ove institucije i upozorenja Centra civilnih incijativa, ova institucija, u kojoj zaposlenici imaju jedna od većih plaća u državi, spoznala da je potrebna i transparentna prezentacija njihovog rada javnosti putem web stranice.

Naime, Centri civilnih inicijatva su u svom monitoringu rada Parlamenta preporučili su da bi Parlament trebao više pozornosti posvetiti redovitom ažuriranju informacija i podataka na svojoj web stranici (fotografije i biografije zastupnika, zapisnici sa plenarnih sjednica i sjednica radnih tijela, podaci o primanjima poslanika,...). Ipak, unatoč dobrom izgledu stranice, dio koji je zahtjevan još nije u potpunosti ažuriran.

Prema našim nalazima, jedan od najboljih primjera transparentnosti je web stranica Ministarstva pravde BiH na kojoj postoje i obrasci i detaljne upute za građane koje, recimo, žele polagati pravosudni ispit te Parlamenta BiH koji na svoj stranici ima čak i prikačene dokumete o kojima Parlament raspravlja, a postoji i mogućnost online praćenja sjednica.

O tzv. proaktivnoj transparentnosti institucija u BiH analizu je radio i centar za društvena istraživanja Analitika koji je analizirao 68 web-stranica institucija na nivou BiH, pri čemu je analizirana dostupnost informacija iz šest kategorija: proračun,  javne nabave, strateški dokumenti, operativne informacije, organizacijske informacije, informacije i dokumenti propisani Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH.

"Rezultati istraživanja ukazuju na relativno nizak stupanj proaktivne transparentnosti institucija obuhvaćenih ovim istraživanjem, a najmanje se objavljuju informacije o proračunu i plaćama zaposlenika.Također, značajan broj institucija ne objavljuje godišnje planove rada,  izvještaje o radu te informacije o javnim nabavama", navodi za Akta.ba Nermina Voloder, istraživačica u Analitici. 

Informacija koje bi javne institucije trebale proaktivno objavljivati na svojim web stranicima su: informacije vezane za proračun, informacije o javnim nabavama, strateški dokumenti, operativne informacije, organizacijske informacije, informacije o slobodnom pristupu informacijama.

To su primjerice zakoni i ostali propisi, opći akti i odluke, savjetovanja za nacrte zakona i drugih propisa, izvješća o provedenim savjetovanjima, godišnjim planovima, programima, strategijama, izvještajima o radu, proračunu, informacija o dodijeljenim potporama, donacijama, informacije o unutarnjem ustrojstvu tijela javne vlasti, podacima za kontakt, informacija o postupcima javne nabave, obavijesti o raspisanim natječajima, obavijesti o načinu ostvarivanja prava na pristup informacijama, kontakt podaci službenika za informiranje i dr.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti