SAD razočaran odlukom EU-a da mu uvede carine

10.11.2020. 09:33 / Izvor: Agencije
SAD razočaran odlukom EU-a da mu uvede carine

EU uvodi carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti od četiri milijarde dolara, kao protumjeru zbog američkih subvencija Boeingu.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer izrazio je razočarenje odlukom Evropske unije u ponedjeljak da uvede takse na uvoz robe iz SAD-a u vrijednosti od četiri milijarde dolara.

"Evropska unija je stalno isticala svoju privrženost pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), ali ovo saopštenje pokazuje da oni to čine samo kada to njima odgovara", naveo je LIghthizer u saopštenju.

Evropska komisija je objavila da Evropska unija uvodi carine na uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država u vrijednosti od četiri milijarde dolara, kao protumjeru zbog američkih subvencija proizvođaču aviona Boeing.

Države članice su se složile s uvođenjem protumjera jer SAD nije ponudio osnovu za dogovorno rješenje, koje bi uključivalo trenutno ukidanje američkih sankcija na uvoz EU-a zbog subvencija Airbusu, prenosi Hina.

Protumjere su donesene ne čekajući da novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preuzme dužnost.

"Cijelo vrijeme jasno smo davali do znanja da želimo riješiti ovo dugotrajno pitanje. Nažalost, zbog nedostatka napretka sa SAD-om, nismo imali drugog izbora nego nametnuti ove protumjere. EU stoga izvršava svoja zakonska prava prema nedavnoj odluci Svjetske trgovačke organizacije (WTO)", izjavio je izvršni potpredsjednik EK-a Valdis Dombrovskis.

WTO je odobrio 26. oktobra EU uvođenje carina SAD-u zbog nelegalnih subvencija Boeingu.

Prošle je godine WTO odobrio SAD-u kompenzacijske carine zbog evropskih subvencija Airbusu na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara.

Washington je odmah uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz EU-a.

"Pozivamo SAD da pristanu na to da obje strane odmah odustanu od ukidanja postojećih protumjera, tako da to pitanje možemo brzo ostaviti iza sebe. Uklanjanje tih carina dobitna je kombinacija za obje strane, pogotovo s pandemijom koja razara naše ekonomije. Sada imamo priliku ponovno pokrenuti našu transatlantsku saradnju i zajednički raditi na zajedničkim ciljevima", dodao je Dombrovskis.

Evropski proizvođač aviona Airbus i njegov američki konkurent Boeing vode spor oko subvencija još od 2004. godine.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa vodila je politiku sukobljavanja u trgovini s EU-om.

Trump je najprije uveo carine na uvoz čelika i aluminija iz EU-a, a u više navrata je prijetio uvođenjem carina na njemačke automobile.

Unija očekuje poboljšanje odnosa s novoizabranim predsjednikom Bidenom.

Dombrovskis kaže da je EU spreman odmah ukinuti carine ako na to pristanu Amerikanci, koji do sada nisu pokazivali da žele ići u tom pravcu.

Kompenzacijske carine stupit će na snagu u utorak, a na popisu američkih proizvoda koji bi se mogli naći na udaru su traktori, batati, smrznuti narandžin sok, duhan, kečap, kikiriki, losos...

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU