Smanjenje rashoda

Hrvatska Vlada odobrava 55 miliona eura za saniranje dugova u zdravstvu

22.11.2023. 16:05 / Izvor: seebiz.eu
EU

Ministar finansija Hrvatske najavio je da će Vlada iduće sedmice odobriti 55 miliona eura za sanaciju dugova u zdravstvu.

Ministar finansija Hrvatske, Marko Primorac, najavio je u utorak u Saboru da će Vlada iduće sedmice odobriti 55 miliona eura za sanaciju dugova u zdravstvu.

Iduće sedmice planiramo sanaciju od oko 55 miliona eura čime će se riješiti u velikoj većini dospjeli dugovi bolnica za lijekove stariji od 120 dana, najavio je Primorac odgovarajući na replike zastupnika tokom rasprave o proračunu.

"Na dan 31. oktobra dospjele obveze Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prema ljekarnama iznosile su gotovo 153 miliona eura, a obveze bolnica prema veledrogerijama 541 milion eura, od čega je dospjelo ukupno 377 miliona eura a preko 120 dana 56 miliona eura", naveo je ministar.

Primorac je kazao i kako ga veseli uvođenje propisivanja jedinične terapije po pacijentu za koju kaže da će značiti značajno unapređenje i donijeti značajne uštede kod rashoda za lijekove.

"Uvjeren sam da postoji značajan prostor za unapređenje poslovanja našeg zdravstvenog sistema pa i smanjenje rashoda", poručio je Primorac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU