DEBATE

Češki ministar: Mađarsku niko ne tjera da bude dio EU

15.05.2023. 09:30 / Izvor: Radiosarajevo.ba
češka

U međuvremenu, komesarka EU Věra Jourová otkrila je da Mađari izbegavaju da se slikaju s njom u Briselu kako se ne bi suočili sa "progonom kod kuće".

Nedavno poređenje evropskih integracija sa Hitlerovim planovima o kojem je govorio mađarski premijer Viktor Orban odbacio je češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavski, koji je istakao da Mađarsku niko ne tjera da bude dio evropske zajednice.

U međuvremenu, komesarka EU Věra Jourová otkrila je da Mađari izbegavaju da se slikaju s njom u Briselu kako se ne bi suočili sa "progonom kod kuće".

Čak je i Adolf Hitler sanjao o evropskom jedinstvu i kasnije se osvrnuo na ideju "sve bliže unije", rekao je Orban u petak u Vespremu na zapadu Mađarske, što je izazvalo kritike iz Češke.

"Niko ne tjera Mađare da budu dio ove zajednice ako se osjećaju ovako neugodno", rekao je češki ministar vanjskih poslova Lipavský (Zeleni/EFA, Pirati) u TV debati na češkoj televiziji u nedjelju.

Jourova, koja se također uključila u debatu, rekla je da reputacija Mađarske biva narušena sa svakom takvom izjavom.

Na pitanje moderatora da li još uvijek smatra Mađarsku demokratskom zemljom, odgovorila je: "Imam dugogodišnje sumnje u vezi s tim."

Međutim, naglasila je da su, uprkos Orbanovoj retorici, neke mađarske diplomate i dalje otvorene za eventualni kompromis o pitanjima za koja je potrebno jednoglasno glasanje na nivou EU – poput sankcija.

"A tu su i profesionalni i vrijedni mađarski zvaničnici koji s nama pregovaraju o uvođenju reformi u pravosuđu ili javnim nabavkama", rekla je Jourova i dodala da pristup mađarskih zvaničnika pokazuje da je zemlji "očajnički potreban novac".

Tokom TV debate, Jourova je također rekla da neki mađarski studenti, nastavnici ili organizacije koje je posećuju u Briselu "žele da ove sastanke zadrže u tajnosti" i da ne žele da se slikaju sa njom kako "ne bi bili suočeni s progonom kod kuće".

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU