Podrška obrazovanju

Usvojena Informacija o učešću Bosne i Hercegovine u Erasmus+ programu

12.01.2024. 10:10 / Izvor: Akta.ba
obrazovanje

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH usvojena Informacija o učešću BiH u Erasmus+ programu, u dijelu koji se odnosi na obrazovanje i mlade.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju o učešću Bosne i Hercegovine u Erasmus+ programu, u dijelu koji se odnosi na obrazovanje i mlade, čime se dodatno  potiču nadležne vlasti u oblasti obrazovanja i mladih na povećan angažman za korištenje sredstava i mogućnosti koje program nudi.

Kroz program je moguće osigurati uspješnije provođenje reformi u sektoru obrazovanja, ali i u oblasti mladih. 

Po pozivu Europske komisije za dostavu projektnih prijedloga za 2022., ukupna vrijednost odobrenih projekata za institucije iz Bosne i Hercegovine, a koji se finansiraju iz sredstava Erasmus+ programa iznosi 8.722.932,80 EUR-a, a u oblasti stručnog obrazovanja i obuke 1.168.481,00 EUR-a, dok ukupna vrijednost odobrenih projekata u oblasti mladih po istom pozivu Europske komisije u kojima sudjeluju organizacije iz Bosne i Hercegovine iznosi 2.530.742,00 EUR-a.

Ukupna vrijednost projekata u kojima učestvuju institucije i organizacije iz Bosne i Hercegovine u okviru Erasmus+ programa, u dijelu koji se odnosi na obrazovanje i mlade, po osnovu poziva objavljenog za 2022. iznosi 12.422.155,80 EUR.

Erasmus+ je program Europske unije za obrazovanje, obuku, mlade i sport, a obuhvaća razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Opći cilj Programa je cjeloživotnim učenjem podržati obrazovni, profesionalni i osobni razvoj ljudi u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta u Europi i šire, što pridonosi održivom rastu, kvaliteti radnih mjesta i socijalnoj koheziji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU