Prilika za izdavačke kuće: Otvoren poziv za program Creative Europe

21.06.2017. 12:40 / Izvor: Akta.ba
Prilika za izdavačke kuće: Otvoren poziv za program Creative Europe

EU kroz program Kreativna Europa želi podržati profesionalni razvoj prevoditeljske struke.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelni i kulturni sektor (EACEA) je raspisla javni poziv za podnošenje prijedloga potpora za projekte književnog prevođenja kroz program Creative Europe. 

Glavni ciljevi potpore za projekte književnog prevođenja su potpora kulturnoj i jezičnoj raznolikosti u Europskoj uniji i u drugim zemljama koje sudjeluju u potprogramu Kultura programa Kreativna Europa, dugoročno promicanje transnacionalnog kruženja i raznolikosti visokokvalitetnih književnih djela, bolji pristup tim književnim djelima u Uniji i izvan nje, stjecanje nove publike za kvalitetna prevedena književna djela.

U okviru gore navedenih ciljeva, prioriteti potpore za projekte književnog prevođenja su potpora promidžbi prevedenih djela europske književnosti, poticanje prevođenja s jezika koji se manje koriste na engleski, njemački, francuski i španjolski (kastiljski) jer ti prijevodi mogu doprinijeti većem kruženju djela,

Na poziv se mogu prijaviti izdavačke kuće čiji projekti će utjecati na poticanje prevođenja manje zastupljenih književnih vrsta, poput djela za mlade (djecu i mladež), stripova/crtanih romana, kratkih priča ili poezije.

Također, projekti koji će značiti potpori odgovarajućoj uporabi digitalnih tehnologija i u distribuciji i promidžbi djela.

EU na ovaj način želi podržati profesionalni razvoj prevoditeljske struke. Iz tog razloga će se od izdavača tražiti da svaka prevedena knjiga sadrži biografiju prevoditelja.

Rok za podnošenje prijava za projekte književnog prevođenja istječe 25.07.2017. u 12.00 sati u podne, po briselskom vremenu.

Podsjetimo, kako je ranije istraživanje Akta.ba pokazalo, BiH je od 2009. do 2015. iz ovog programa povukla sredstva u iznosu od oko 653 tisuća eura.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU