Dodatna sredstva za finansiranje programa "Erasmus"

23.10.2012. 07:46 / Izvor: SRNA
Dodatna sredstva za finansiranje programa 'Erasmus'

Europski parlamentarci i Europska komisija traže od država članica EU da popune deficit u budžetu za visokoškolski program EU "Erasmus" koji je namijenjen mobilnosti akademske zajednice, a za čije funkcionisanje će, očekuje se, biti potrebno izdvojiti nekoliko milijardi evra.

Manjak sredstava u budžetu "Erasmusa" nastao je kao posljedica mjera štednje i smanjenja budžeta EU za 2012. godinu, a Europska komisija se priprema da od zemalja članica zatraži da obezbijede dopunska sredstva za finansiranje tog obrazovnog programa.

Trenutno se u Europskoj komisiji vode rasprave o visini budžetske kompenzacije, a konačnu dogovorenu sumu objaviće u petak evropski komesar za budžetska pitanja Januš Levandovski.

Procjenjuje se da će za potrebe finansiranja studentskih stipendija i drugih programa biti neophodno da se odvoji nekoliko milijardi eura.

Predsjednik budžetske komisije Europskog parlamenta Alen Lamasur izjavio je da se vjerovatno radi o "10 milijardi eura".

Za nastalu situaciju Lamasur optužio je države članice EU, koje su radi "stezanja kaiša" u europsku kasu uplatile četiri milijarde evra manje od sume koju su tražili Europski parlament i Europska komisija.

Program "Erasmus" omogućava da evropski studenti jedan dio studija provedu na fakultetima u inostranstvu ili da na njima obavljaju stručnu praksu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital