Francuska najizgledniji kandidat za evropsko finansijsko središte nakon Brexita

EU / EKONOMIJA

Francuska najizgledniji kandidat za evropsko finansijsko središte nakon Brexita

11.09.2019. 10:46 / Izvor: HINA

Francuska će nakon Brexita vjerovatno od Britanije preuzeti ključnu poziciju na području finansijskih usluga u Evropskoj uniji, zbog čega bi ekonomija EU mogla postati još više ovisna o teškoćama pogođenim bankama u eurozoni, objavio je u utorak think thank New Finansial.

Brexit će najvjerovatnije rezultirati promjenom smjera politike EU-a o tržištima kapitala, predviđaju u New Finansialu, upozoravajući da će EU izgubiti većinu stručnog znanja o tržištima i regulativi koje se decenijama sticalo u Velikoj Britaniji.

Pritom će se i nakon Brexita glavnina aktivnosti tržišta kapitala u EU odvijati u Velikoj Britaniji, posebno u sektorima poput trgovanja i upravljanja imovinom, što znači da neće biti bazirane u bloku, predviđaju oni.

Prema New Finansialu, Britanija trenutno čini gotovo trećinu svih aktivnosti tržišta kapitala u EU – više nego Francuska i Njemačka zajedno.

Gubitak Britanije znači da će udjel EU-a na globalnom tržištu kapitala pasti sa 21 na 14 posto, odnosno na trećinu američkog ili na nivo kineskog udjela.

"Ukratko – tržišta kapitala u EU bit će značajno manja i slabije razvijena nego što su danas, a ekonomija EU-a bit će još više ovisno o posrnulom bankarskom sektoru nego što je danas slučaj", navodi se u izvještaju..

Tržišta kapitala, poput sredstava namaknutih putem izdavanja dionica i obveznica, umanjuju ovisnost ekonomije o kreditima banaka, podsjeća Reuters.

Odlazak Britanije iz EU-a za taj će blok značiti gubitak najvećeg finansijskog središta, iako je više od 300 upravitelja imovinom, platformi za trgovinu, banaka i osiguravatelja koji posluju u Britaniji već otvorilo baze u EU-u kako bi se lakše nosili s posljedicama svim mogućih raspleta Brexita.

Francuska i Njemačka imat će duopol u 21 od 24 aktivnosti, poput trgovanja izvedenicama, bankarstva, poduzetničkog kapitala i trgovanja valutama, pri čemu će Francuska biti najveće tržište u mnogim najvažnijim segmentima, predviđaju u New Finansialu.

Unija u kojoj je Francuska najveće tržište vjerojatno će izgledati sasvim drugačije od one u kojoj je najveće tržište bila Velika Britanija, naglašavaju autori izvještaja.

EU je usvojio nekoliko zakona o stvaranju unije tržišta kapitala kako bi potaknuo kompanije da više novca pribavljaju izdanjem dionica ili obveznica i time smanje ovisnost o bankama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU