Francuska se priprema za Brexit bez sporazuma

30.08.2019. 13:55 / Izvor: Fena
Francuska se priprema za Brexit bez sporazuma

Francuska vlada sačinjava planove za "haotični Brexit", dok je njena evropska ministrica upozorila da će Britanija najvjerovatnije napustiti Evropsku uniju bez sporazuma.

Francuska vlada sačinjava planove za "haotični Brexit", dok je njena evropska  ministrica upozorila  da će Britanija  najvjerovatnije napustiti Evropsku uniju bez sporazuma.

Francuska ministrica za evropska pitanja Aurelie de Montchalin izjavila je za TV stanicu BFM da, "uzimajući u obzir kako se stvari sada odvijaju, Britanija će otići 31. oktobra bez planova kako da se bavi trgovinom, putovanjima i prekograničnim poslovanjem narednog jutra". 

"Mi svo vrijeme razgovaramo s našim britanskim kolegama o Brexitu i sporazum o povlačenju dogovoren s EU ostaje za stolom", kazala je de Montchalin.

Ona nije komentirala potez britanskog premijera Borisa Johnsona u ovoj sedmici da suspenduje parlament do sredine oktobra.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner sastao se u četvrtak sa svojim britanskim kolegom i kazao je da je "od suštinskog značaja održati tjesnu sradnju s Britanijom, uprkos Brexitu, posebno u borbi protiv terorizma i upravljanju migracijom". 

Ministar u britanskoj vladi Michael Gove doputovao je danas u posjetu francuskom lučkom gradu Calaisu kako bi se sastao s francuskim ministrom za carine da raspravljaju o pripremama za  Brexit, prenosi Associated Press.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU