Brifing NATO štaba

EU / NATO

Brigadirka McGaha: BiH i NATO su partneri; pomoć ponuđena zbog nekoliko aktera

24.05.2023. 14:11 / Izvor: N1
McGaha

Brifing NATO štaba u Sarajevu o ulozi NATO-a i njegovoj misiji u Bosni i Hercegovini održan je danas u glavnom gradu BiH.

Brifing NATO štaba u Sarajevu o ulozi NATO-a i njegovoj misiji u Bosni i Hercegovini održan je danas u glavnom gradu BiH.

“Zadnjih devet godina Bosna i Hercegovina radi u struktuiranom i sadržajnom partnerstvu sa Sjevernoatlantskim savezom da bi ispunili naše vanjskopolitičke ciljeve, a to je približavanje BiH NATO-u”, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju BiH – NATO Josip Brkić danas nakon brifinga NATO Štaba Sarajevo o NATO-u i njegovoj misiji u BiH.

Pored Brkića, brifingu su prisustvovali komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela McGaha, te ambasadori u BiH Njemačke Thomas Fitschen, Velike Britanije Julian Reilly i Norveške Olav Reinertsen.

Brkić napominje da je reforma Oružanih snaga BiH najbolja reforma nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. Kako je kazao, BiH se iz korisnika pretvorila u zemlju koja danas doprinosi svjetskom sigurnosnom poretku.

“Imali smo iskustvo u NATO misijama u svijetu i dobili smo najbolje ocjene u kontekstu interoperabilnosti, a to govori da preuzimamo dio sigurnosti u globalnom poretku. Pored svih očitih prednosti jače saradnje i partnerstva sa NATO-om, a koje su bazirane na vrijednostima koje NATO kao politički i vojnim savez propagira, nama u BiH upravo trebaju bolji ekonomski razvoj, vladavina prava, jačanje demokratije i državnih institucija”, rekao je Brkić.

Podsjeća da je Vijeće ministara BiH u prošloj godini usvojilo temeljni dokument – program reformi za 2021. i 2022. godinu, o kojem će razgovarati sa evropskim zvaničnicima u toku njegove naredne posjete Briselu.

Drago mu je da je Sjevernoatlantski savez u ovim turbulentnim vremenima donio odluku da primi u članstvo Finsku, nada se da će se isto dogoditi sa Švedskom i nada se da će Savez imati i ubuduće politiku otvorenih vrata, do trenutka kada bi i BiH svojom suverenom odlukom trebala izglasati da li želi biti članica NATO-a.

Brigadna generalica Pamela McGaha naglasila je da saradnja BiH i NATO-a donosi stvarne i istinske benefite svim građanima. Napomenula je da ambasada Norveške služi kao tačka kontakta između NATO-a i BiH, te da Njemačka i Velika Britanija imaju dugu tradiciju podrške građanima BiH i njihovim odbrambenim i sigurnosnim institucijama.

“Temeljna stvar ovdje je da su BiH i NATO partneri. Josip Brkić je služio kao predsjednik Komisije za saradnju s NATO-om koja je upravljala prioritetima NATO-a u BiH. Tim NATO-a u Sarajevu je sarađivao s ministarstvima odbrane i sigurnosti posljednjih 20 godina kako bi pomogli u izgradnji sigurnosne mreže kojoj građani BiH mogu vjerovati”, izjavila je McGaha.

Ono što su mediji upitali brigadirku jeste i da ocijeni prisustvo proruskog uticaja u državi, ali i to koliko jučerašnja posjeta predsjednika entiteta RS Milorada Dodika ruskom predsjedniku može naštetiti Bosni i Hercegovini.

“Jasno je da postoji nekoliko vanjskih aktera koji žele blokadu procesa u BiH, kao i drugih zemalja na Zapadnom Balkanu. Ovi akteri aktivno odmotavaju državne vlade kako bi oslabile sigurnost institucija i građana. Upravo zbog toga je Savez obećao dodatnu pomoć BiH, kako bi ojačala svoju sigurnosnu mrežu. Smatramo da će sigurnosni temelji učvrstiti i investicije i razvoj”, odgovorila je McGaha.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU