POSJETA SARAJEVU

EU / NATO

Stoltenberg: NATO ostaje predan pružanju podrške euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine

20.11.2023. 10:50 / Izvor: Akta.ba
Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH, da NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu.

"Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji i u regionu. Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim uticajem, posebno Rusije", rekao je Stoltenberg.

To, kako je dodao, prijeti da potkopa stabilnost, da oslabi reforme. Naglasio je da svi lideri moraju raditi na jedinstvu i na napretku dodajući da je to ključno za stabilnost i sigurnost zemlje. 

"Nama je izuzetno važno i izuzetno smo predani stabilnosti i sigurnosti ovome regionu. Vi znate da je NATO predan godinama stabilnosti u vašoj državi koja ima veliki značaj kako za vas tako i za cijeli region zapadnog Balkana. Stoga produbljujemo našu saradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu saradnju", dodao je Stoltenberg.

Naveo je da NATO štab Sarajevo pruža podršku misiji Europske unije Altea, te da NATO i saveznici ostaju predani uspjehu te misije i pozdravljaju jednoglasno usvajanje produžetka te misije u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Podržavamo vaša reformska nastojanja, kao i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti. To će ojačati sposobnosti BiH da odgovori na prirodne i druge katastrofe, kao i u oblasti cyber sigurnosti. Svaka zemlja ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane bez miješanja sa strane", naveo je Stoltenberg, te izrazio pohvale BiH na uspjehu koji je postigla na svom putu ka EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU