nakon 19 mjeseci odlaganja

EU / NATO

Odobrena kandidatura Švedske za prijem u NATO

27.12.2023. 09:11 / Izvor: Agencije
nato

Komisija za vanjske poslove turskog parlamenta odobrila je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

Komisija za vanjske poslove turskog parlamenta odobrila je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u kao ključni korak ka proširenju zapadnog bloka nakon 19 mjeseci odlaganja u kojima je Ankara tražila od Stokholma ustupke vezane za sigurnost, prenosi Reuters.

Komisija, koju kontrolira vladajuća stranka AK predsjednika Tayyipa Erdogana, glasala je za podršku kandidaturi - koju je Švedska podnijela prošle godine suočena s invazijom Rusije na Ukrajinu - nakon otprilike četiri sata debate, uključujući razgovore o drugim pitanjima. Komisija je odložila glasanje o kandidaturi nakon prethodne debate 16. novembra.

Sljedeći korak je glasanje u generalnoj skupštini parlamenta, gdje Erdoganova stranka također ima većinu. Također se očekuje da će on biti usvojen na glasanju koje bi moglo biti održano u roku od nekoliko sedmica. Erdogan bi ga potom potpisao kao zakon, zaključivši proces koji je frustrirao neke od saveznika Ankare i testirao njene zapadne veze.

Šef Komisije Fuat Oktay umanjio je očekivanja za brzo glasanje u generalnoj skupštini, rekavši novinarima u parlamentu da će predsjednik parlamenta odlučiti o vremenu.

"Odluka da se to podnese na generalnu skupštinu je sada donesena, ali to ne treba tumačiti kao (znak) da će istom brzinom proći i na generalnoj skupštini. Toga nema", rekao je Oktay. Parlament je početkom januara zakazao dvosedmičnu pauzu.

Erdoganova AK partija, njeni nacionalistički saveznici MHP i glavna opoziciona CHP glasali su za ratifikaciju, dok su mala islamistička partija Blaženstvo i desničarska nacionalistička partija Iyi glasale protiv.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU