32. ČLANICA SAVEZA

EU / NATO

Parlament Mađarske odobrio pristupanje Švedske NATO-u

27.02.2024. 08:58 / Izvor: CNN
ŠVEDSKA

Mađarski parlament odobrio je jučer kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, otvarajući put za pristupanje ove nordijske zemlje u alijansu.

Parlament Mađarske odobrio je u ponedjeljak zakon kojim se Švedskoj omogućava pridruživanje Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO), konačno otvarajući put toj skandinavskoj državi da se pridruži zapadnom odbrambenom savezu dok rat bjesni u Ukrajini, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Ovime je uklonjena posljednja prepreka prije historijskog koraka Švedske, čija je neutralnost trajala kroz dva svjetska rata i tinjajući sukob Hladnog rata, navodi britanska agencija.

Članstvo Švedske u NATO-u podržalo je 188 zastupnika u mađarskom Parlamentu, šest je bilo protiv i nijedan zastupnik nije bio suzdržan.

Mađarska je posljednja među 31 članicom Saveza ratificirala članstvo Švedske nakon višemjesečnog odugovlačenja vladajuće stranke Fidesz po tom pitanju.

Zamjerke Turske i Mađarske

Premijer Viktor Orban rekao je u ponedjeljak u Parlamentu, uoči glasanja, da će švedsko-mađarska odbrambena saradnja i pristupanje Švedske NATO-u ojačati sigurnost Mađarske.

“Konačno je urađeno, Švedska je 32. članica Saveza, a na ovaj način je NATO postao jači”, rekla je Parlamentu Agnes Vadai, zastupnica opozicione stranke Demokratska koalicija (DK).

Štokholm je napustio svoju politiku nesvrstanosti radi veće sigurnosti unutar Sjevernoatlantskog saveza nakon početka ruske invazije na Ukrajinu februara 2022.

Sa Švedskom, koja je nakon Finske ušla u NATO, predsjednik Vladimir Putin u biti je postigao upravo ono što je želio spriječiti kada je pokrenuo svoj rat u Ukrajini – širenje saveza, rekli su zapadni čelnici. Dok je Finska postala članica NATO-a prošle godine, Švedska je čekala jer su Turska i Mađarska, koje obje održavaju bolje odnose s Rusijom od ostalih članica saveza predvođenog SAD-om, imale prigovore.

Veliki resursi Štokholman

Pristupanje Švedske, koja nije bila u ratu od 1814. godine, i Finske najznačajnije je proširenje saveza od njegovog ulaska u Istočnu Evropu 1990-ih.

Dok je Švedska posljednjih decenija pojačala saradnju sa Alijansom, pridonoseći operacijama u mjestima kao što je Afganistan, njeno članstvo trebalo bi pojednostaviti planiranje odbrane i saradnju na sjevernom krilu NATO-a.

Švedska također u savez donosi resurse kao što su vrhunske podmornice prilagođene uvjetima Baltičkog mora i pozamašnu flotu borbenih aviona Gripen domaće proizvodnje. Također, Štokholm povećava vojnu potrošnju i ove bi godine trebala dosegnuti NATO-ov prag od dva posto BDP-a.

Ratifikaciju će sada potpisati predsjednik Parlamenta i mađarski predsjednik u roku od nekoliko dana, nakon čega će se preostale formalnosti, poput polaganja pristupne dokumentacije u Washingtonu, vjerovatno brzo zaključiti, piše Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU