BRISEL

EU / NATO

Podignuta švedska zastava ispred sjedišta NATO

11.03.2024. 13:38 / Izvor: Agencije
nato

Švedska je punopravnom članicom NATO-a postala još prošle sedmice nakon deponovanja pristupnih dokumenata u Washingtonu.

Podizanjem švedske zastave pred sjedištem NATO-a u Briselu, ali i u svih 32 zemlje članice, formalno je ozvaničen ulazak ove nordijske zemlje u članstvo NATO-a.

Švedska je punopravnom članicom NATO-a postala još prošle sedmice nakon deponovanja pristupnih dokumenata u Washingtonu. Na ceremoniji podizanja zastave uz čelnog čovjeka švedske Vlade Ulfa Kristerssona i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga prisustvovali su krunska princeza Švedske Viktorija, ali i predstavnici svih političkih partija u ovoj zemlji.

Premijer Kristersson je tokom svog obraćanja kazao kako je ovo prirodan korak za njegovu zemlju, ali i da je ovo znak da je NATO postao još uspješniji i sigurniji, ali i da je njegova zemlja od danas mnogo sigurnija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji uskoro napušta ovu poziciju, je kazao kako je ponosan da kao Norvežanin i susjed dočekuje Švedsku u članstvo NATO-a te se zahvalio prethodnoj premijerki ove zemlje Magdaleni Andersson na poslu koji je uradila kako bi pokrenula proces pristupanja Švedske NATO-u.

Švedsko pristupanje NATO-u trajalo je nešto duže od finskog zbog blokada koje su ovoj zemlji pravile Turska i Mađarska. Ulaskom Švedske u NATO ova organizacija je dodatno narasla i s najvećim broj članica u historiji će u julu ove godine u Washingtonu obilježili sedam i pol decenija pružanja sigurnosti, stabilnosti i mira sjevernoatlanskom regionu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU