Veoma aktivna uključenost

EU / NATO

Ukrajina želi učiniti važan korak prema članstvu u NATO-u na samitu u julu

20.03.2024. 09:24 / Izvor: Agencije
nato

Američka ambasadorica pri NATO-u prošlog mjeseca je rekla kako ne očekuje da će savez Ukrajini uputiti pozivnicu za članstvo na nadolazećem samitu.

Ukrajina radi na tome da osigura “snažan i dalekosežan korak” prema članstvu u NATO-u na samitu vojnog saveza u Washingtonu u julu, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith je prošlog mjeseca rekla kako ne očekuje da će savez Ukrajini uputiti pozivnicu za članstvo na nadolazećem samitu.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba je, na pitanje novinara o ciljevima Kijeva na vašingtonskom samitu, rekao da neće dati pojedinosti o raspravama, ali postoji “veoma aktivna uključenost” s vodstvom NATO-a i saveznicima.

“Mislimo da Ukrajina ispunjava glavne kriterije za članstvo, što je sposobnost odbrane granica NATO-a. To činimo braneći Ukrajinu”, rekao je novinarima na internetskoj medijskoj konferenciji.

“Naporno radimo na tome da ostvarimo snažan i dalekosežan korak prema ukrajinskom članstvu u NATO-u na samitu u Washingtonu”.

Rusija, koja je počela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, oštro se protivi dugoročnoj strateškoj ambiciji Kijeva da se pridruži NATO savezu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU