Zbog poreza na depozite štediše pohrlile na bankomate

18.03.2013. 10:49 / Izvor: Ceppei
Zbog poreza na depozite štediše pohrlile na bankomate

Ministri finansija eurozone postigli su dogovor - Kipar, koji je u velikim finansijskim problemima i gotovo pred bankrotom, dobit će 10 milijardi eura od Unije i MMF-a.

Ministri finansija eurozone postigli su dogovor - Kipar, koji je u velikim finansijskim problemima i gotovo pred bankrotom, dobit će 10 milijardi eura od Unije i MMF-a. Zauzvrat mora skresati deficit, povećati poreze i provesti reforme u bankarstvu.

Veličina bankarskog sektora Kipra je tolika da moramo, kao što smo učinili i s nekim drugim zemljama, formirati vrlo specifičan program u koji ćemo uključiti i ulagatelje, izjavio je predsjedatelj Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem. Dogovor nameće i poreze na depozite u bankama, među kojima su izdašni polozi bogatih Rusa.

Kiprani su tako od petka u redovima čekali ispred bankomata ne bi li iz banaka povukli što više ušteđevine. Uzrok tomu je jednokratno oporezivanje svih bankovnih depozita u toj zemlji. Svi koji na računima imaju manje od 100 hiljada  eura ušteđevine moraju tako platiti porez od 6,75 posto, a za one bogatije iznosi 9,9 posto. Očekuje se da će se tim oporezivanjem građana prikupiti gotovo 6 milijardi eura. Kiparski predsjednik Nicos Anastasiades rekao je da nije imao izbora nego da prihvati otežavajuće poreske namete na bankovne depozite u zamjenu za međunarodnu pomoć, kazavši da je jedina alternativa bila bankrot.

U televizijskom obraćanju, predsjednik je ovu opciju nazvao najmanje bolnom pod trenutnim okolnostima. Nakon toga je optužio ministre finansija zemalja EU da su prisilile Kipar da prihvati paket pomoći, prenio je postal Euractiv. Prekinuvši ranije prakse EU da su ušteđevine klijenata svetinje, Kipar i međunarodni kreditori su se tokom vikenda dogovorili da će svi građani koji na knjižicama imaju manje od 100.000 eura morati platiti jednokratnu dadžbinu od 6,75, a oni sa većim ulogom od čak 9,9 posto.  Ovo je urađeno s namjerom da bi se dobio paket pomoći Evropske unije od 10 milijardi eura. Kiprani su bili zaprepašteni ovim vijestima i odmah su pohrili na bankomate kako bi podigli svoj novac, a većina računa je ispraženja u roku od nekoliko sati od objavljivanja vijesti. Elektronski transferi su obustavljeni.

ceppi/EurActiv

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU