Iz ministarstva su objasnili što se to promijenilo

Hrvatska ovaj put okrenula ploču i bila "za" prekid vatre u Gazi

13.12.2023. 14:03 / Izvor: RTL
HR

Hrvatska je već uputila humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu Gaze u iznosu od milion i 250 hiljada eura.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na "žurno i bezuvjetno oslobađanje talaca" te na humanitarni pristup njima, a Hrvatska je uplatila i humanitarnu pomoć za civile u Gazi u iznosu od milion i 250 hiljada eura.

Hrvatska je u utorak u Općoj skupštini UN-a glasovala za prekid vatre u Gazi.

Tim se povodom Ministarstvo vanjskih poslova obratilo priopćenjem za medije s objašnjenjem zašto je tako odlučeno jer, podsjećamo, prije mjesec i pol  Hrvatska je uz još 13 zemalja bila protiv jer se u rezoluciji o održivom humanitarnom primirju u Gazi nisu spominjali teroristički Hamasovi zločini u Izraelu.

"Hrvatska je podržala humanitarnu rezoluciju o zaštiti civila u Općoj skupštini UN-a. Riječ je o isključivo humanitarnoj rezoluciji koja je lišena političkih ocjena i odnosi se na tešku humanitarnu situaciju u Gazi te je kao takva dobila podršku Hrvatske. Rezolucija ima za cilj zaštitu palestinskih i izraelskih civila u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i izrijekom traži bezuvjetno oslobađanje talaca", stoji u saopćenju.

Iz ministarstva kažu da Hrvatska "principijelno podržava pravo Izraela na samoobranu i zaštitu vlastitog pučanstva nakon brutalnog terorističkog napada Hamasa od 7. oktobra" i dodaju da su ga snažno i nedvosmisleno osudili te da je to uzrok izbijanja trenutnog sukoba.

"Hrvatska također poziva na žurno i bezuvjetno oslobađanje talaca i humanitarni pristup istima. Hrvatska se na isti način principijelno i dosljedno zalaže za poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i zaštitu civila, osobito žena i djece, te dostavu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu. Hrvatska je stoga već uputila humanitarnu pomoć civilnom stanovništvu Gaze u iznosu od milion i 250 hiljada eura", saopćili su iz MVP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU