Sporna socijalna pomoć za migrante

Ustavni sud Francuske odlučio: Poništeno 35 od 80 mjera Zakona o imigraciji

26.01.2024. 11:20 / Izvor: Avaz.ba
EU

Foto: Protesti protiv imigracija, januar 2024

Sud je ukinuo 35 od 80 mjera, a većinu su predložili opozicioni poslanici desnice tokom turbulentnog parlamentarnog procesa.

Ustavni sud Francuske presudio je da veći dio novog Zakona o imigraciji nije u skladu sa ustavom.

Sporno je, između ostalog, ograničavanje pristupa migranata socijalnoj pomoći i davanje državljanstva njihovoj djeci rođenoj u Francuskoj.

Sud je ukinuo 35 od 80 mjera, a većinu su predložili opozicioni poslanici desnice tokom turbulentnog parlamentarnog procesa.

Mjere poput otežavanja migrantima da u Francusku dovedu članove porodice ili davanja državljanstva i socijalne pomoći njihovoj djeci rođenenoj u Francuskoj, odbačene su iz proceduralnih razloga.

Presuda je olakšanje za predsjednika Francuske, Emmanuela Macrona, kojem je Zakon o migraciji bio jedan od prioriteta u drugom mandatu.

Macron nema većinu u parlamentu, pa mu je za potvrdu zakona bila neophodna podrška Nacionalnog okupljanja desničarke Marin Le Pen.

Zakon su na ocjenu ustavnosti uputili Macron i još tri parlamentarna kluba.

Od svih mjera koje su poništene, 32 su izbačene iz proceduralnih razloga, ali sud nije naveo da li one krše ustav, što znači da poslanici mogu ponovo da ih predlože.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU